Návod – „Hvězdičky“

Pěkných drobných šitých korálkových korálků není nikdy dost, že jo 😉 Pokud souhlasíte, tak to se vám určitě budou líbit naše „hvězdičky“. Materiálově načisto nenáročné a pro zdatnější korálkářku naprostá brnkačka. Tak co, jdem to zkusit?

Projekt je vhodný pro zdatnější korálkářky se znalostí čtyřkorálku (pravoúhlého stehu, RAW) v ploché a nebo – ideálně – v prostorové (CRAW) variantě. Technicky vzato se jedná o jednu buňku prostorového pravoúhlého stehu (CRAW) z korálků Matubo Gemduo, dozdobenou rokajlem. Takže pokud ovládáte CRAW a máte zkušenosti s tím, jak se chovají dvoudírkové korálky, půjde vám to … no … skoro samo 😉

Takže … jdeme na to?

Materiál (na jeden korálek)

  • Matubo Gemduo – 12 kusů
  • Japonský rokajl 15/0 – cca 0,5 gramu
  • Japonský rokajl 11/0 – 4 kusy (možno nahradit třeba 2mm kuličkami či ohňovkami, 3mm Swarovski Bicones nebo podobným materiálem)
  • 8mm výplňový korálek – plastový či dřevěný

Postup je testovaný na rokajlu TOHO i Miyuki, sedí obojí. Doporučuju použít nějakou výraznou barvu Gemdua a k nim kontrastní rokajl.

Dále budete potřebovat:

  • Jehlu a nit na šití z korálků dle vašich preferencí. Postačí silnější jehla (velikosti 10) a vaše oblíbená nit (třeba Superlon).
  • Další matroš a kovodíly ke kompletaci – dle toho, jak budete chtít hotové „hvězdičky“ zpracovat.

Velikost hotového korálku je cca 14mm.

Fotky jsou klikatelné – po rozkliknutí se vám zobrazí fotka ve větší velikosti včetně podrobného textového popisu každého kroku. Mezi jednotlivými kroky je možno plynule přecházet.

Samozřejmě že nemusíte zůstat jenom u náušnic – jakmile natrénujete postup, zjistíte že se korálky šijou načisto snadno a příjemně a dva kusy do ucha vám zkrátka stačit nebudou. Takže si udělejte pořádné zásoby materiálu a pusťte se do něčeho většího a ušijte si z těchto korálků třeba celý náramek, náhrdelník a nebo klidně i celou sadu – naketlujte je na jehly a spojte do řetízku a nebo je třeba navlékněte na lanko a proložte třeba korálky z minerálů nebo ručně vyráběnými vinutkami (pokud si nejste jistí, klidně se stavte, s výběrem barev či materiálu pro váš nový projekt vám rádi poradíme) – a nebo je použijte k doplnění větších korálkových korálků (třeba těch, které se můžete „naučit“ na našich kurzech 😉 )

Ještě jedna poznámka: Možná vám tento návod bude povědomý … původně vyšel v časopise Beading Polska. Pokud jste o tomto časopisu ještě neslyšeli a přemýšlíte o tom, zda si náhodou neudělat radost, tak neváhejte. Časopis si můžete předplatit a nebo si samostatně zakoupit některá ze starších čísel, a to v papírové či elektronické verzi. Zejména elektronická verze je cenově velice příznivá a celý časopis je velice pěkně zpracován a obsah je velmi inspirativní – zkrátka se našim severním sousedům dost povedl 😉 A polštiny se nebojte, s tou si našinec celkem poradí a pokud náhodou ne, většina návodů je opatřena spoustou fotek a nákresů 😉

Autorem designu a návodu je naše lektorka a „dvorní šička“ Nela Kábelová. Návod je určen pro soukromé použití zákazníků korálkárny Zrzavá Kočka. Bez svolení autorky je zakázáno návod dále distribuovat, používat pro výuku na kurzech či vydávat v tisku. Hotové výrobky podle tohoto návodu lze prodávat, za podmínky že se nebude jednat o sériovou produkci a že si za své výrobky stanovíte férovou cenu, která odpovídá pracnosti výroby i ceně použitého materiálu. Prodej výrobků „pod cenou“ škodí vám i všem šikovným lidem ve vašem okolí.