Návod – kulička ze 30 korálků

Dnes si dáme zase jeden návod – tak trochu si osvěžíme jednu klasiku, bych řekla tak starou jako korálkování samo a naučíme se „šít“ kuličku ze třiceti korálků. No … dobře, technicky vzato to není kulička, ale dvanáctistěn, ale to jí na efektnosti vůbec nic neubírá. Postup se může ze začátku zdát trošku krkolomný, ale po chvilce tréninku to pro vás bude naprostá brnkačka – a navíc, stejná technika se často používá i pro šití jiných geometrických útvarů z korálků a podobnou geometrii má i většina velkých, bohatě zdobených šitých korálkových korálků, nad kterými všichni svorně slintáme na sociálních sítích). Takže … určitě něco co se stojí za to naučit 😉

Samotný postup není příliš složitý, jedná se o projekt, se kterým si poradí i zdatnější začátečník s trochou dobré prostorové orientace. Na první kus si určitě vyberte vhodný druh korálků (takže nic extra malého, nic extra velkého, ideálně rovnou ve více barvách, aby se vám dobře rozlišovaly jednotlivé řady). A pokud jste s korálky ještě nikdy dříve nepracovali, určitě si nejprve projděte náš seriál Začínáme s korálky a zejména díl věnovaný šití z korálků.

Takže … jdeme na to?

Z čeho šít?

Takže … tady mám načisto volné pole působnosti. Na ušití „třicítkové“ kuličky můžete použít téměř jakýkoliv druh korálků, který vám padne do ruky. Od rokajlu přes různé druhy mačkanic až třeba po říční perly.

Pro začátek se vám bude nejlépe pracovat s něčím jako jsou třeba mačkané kuličky nebo ohňovky (cca 3-6 milimetrů v průměru) nebo třeba pohanka. Jakmile budete mít natrénováno, můžete zkusit třeba i kapky nebo jazýčky nebo něco dvoudírkového – práce s nimi asi bude o něco méně přehledná, ale výsledný efekt bude doslova dechberoucí.

Na čem šít?

Znáte to, lidi se vždycky dělí na dva typy. Na vanaře a sprchaře, na kafaře a čajomily, na lidi psí a lidi kočičí, na ranní ptáčata a na lidi, co by ranní ptáčata nejradši povraždili … A podobně se i lid korálkopozitivní tak nějak obecně dělí na dvě skupiny – vlascaře a niťaře.

U podobných projektů jako je „třicítková“ kulička se jako návlekový materiál často doporučuje právě vlasec nebo případně splétaná šňůra Fireline o průměrech od 0,10 do 0,20 mm (dle druhu a velikosti použitých korálků  – čím větší korále, tím silnější a pevnější vlasec si vezměte). Výhodou je o něco snazší utahování a především odolnost proti přetržení o ostrou hranu korálku. A navíc – na silnější vlasec nepotřebujete jehlu 😉

Pokud jste ale stejně jako já zarytý „niťař“, můžete svou oblíbenou nit na šití z korálků (Superlon, Nymo a tak dále) použít i tady. Oproti vlasci ale počítejte s tím, že budete muset mnohem pečlivěji a pevněji utahovat (možná i prošívat jednotlivé buňky dvakrát nebo kuličku opakovaným prošíváním zpevnit po dokončení) a pokud cestou narazíte na korálek s ostrou hranou, může vám tento korálek nit přeříznout.

Takže ve výsledku si i návlekový materiál můžete zvolit dle vlastních preferencí – a pokud vám zvolená varianta nebude vyhovovat, vždycky můžete vyzkoušet jinou.

Výplň

Hotovou kuličku můžete před finálním došitím vyplnit větším dřevěným nebo plastovým korálkem. Tento korálek nám pomůže udržet tvar a zároveň nám může trochu zpřehlednit práci. Na druhou stranu … pokud dobře a pevně utahujete, kulička obvykle drží tvar sama od sebe a výplň není bezpodmínečně nutná.
Velikost výplňové kuličky vám ale neprozradím … záleží na tom, z jakých korálků tvoříte a jak moc utahujete – nejvhodnější je tedy vzít si různé velikosti výplňových korálků a zhruba tak dva kroky před koncem vyzkoušet, jaká velikost tam padne. Vzhledem k tomu, že hotová kulička bude víceméně dutá a výplň bude prosvítat, vybírejte výplň takovou, která bude ladit s použitými korálky (a nebo alespoň nebude v hotovém výrobku působit rušivě). Takže žádné ošklivé laciné plasťáky, dejte tam aspoň nějaké pěkné dřevo  😉

Takže ještě jednou repete materiálu – nachystejte si:

  • 30 kusů korálků dle vašeho výběru (v našem případě to jsou 4mm ohňovky – pro přehlednost si můžete nachystat hned tři barvy)
  • Stopové množství drobného rokajlu (15/0) (nemusí být, slouží k dozdobení a zpevnění hran)
  • Návlekový materiál dle vaší volby … bude stačit cca metr
  • Jehlu na šití z korálků

A jdeme na to 😉 Tentokrát si dáme fotky i nákresy, aby si každý mohl vybrat co mu více vyhovuje. (Fotky jsou klikatelné, po rozkliknutí se dostanete na obrázek ve vetší velikosti včetně textového popisu 😉

Pokud byste zatoužili po „taháku“ v papírové podobě, tak tady pro vás ještě máme „tahák“ se všemi nákresy, vhodný pro tisk 😉Jak již jsem zmínila, kompletaci lze jednoduše sfouknout navlečením na řetízek, kožený řemínek nebo obruč, ale s hotovými kuličkami si můžete i celkem pěkně vyhrát, navléct je na lanko nebo naketlovat. Při takové formě zpracování doporučuju před a za hotovou kuličku navléct korálek tak velký, aby nepropadl otvorem v kuličce – a případně můžete i dovnitř kuličky navléci drobný rokajl nebo jiné korálky – vytvoří to zajímavý efekt a zároveň to zabrání tomu, aby se kulička při nošení deformovala.

Autorem návodu je naše lektorka a „dvorní šička“ Nela Kábelová. Návod je určen pro soukromé použití zákazníků korálkárny Zrzavá Kočka. Bez svolení autorky je zakázáno návod kopírovat, používat pro výuku na kurzech či vydávat v tisku. Chcete-li se s někým o návod podělit, dejte mu odkaz sem 😉

Hotové výrobky podle tohoto návodu můžete prodávat, za podmínky že se nebude jednat o sériovou produkci a že si za své výrobky stanovíte férovou cenu, která odpovídá pracnosti výroby i ceně použitého materiálu. Prodej výrobků „pod cenou“ škodí vám i všem šikovným lidem ve vašem okolí.