Návod – náušnice „Vincenza“

Zrzavá Kočka přeje všem svým zákazníkům a návštěvníkům webových stránek krásné prožití Vánoc a hodně zdraví a štěstí v novém roce.
A jako drobný dárek a poděkování za Vaši přízeň pro Vás opět přinášíme poctivou várku sváteční inspirace …

Obšité rivolky – to už je v korálkovém světě klasika. Dnes si tedy dáme takovou zajímavou variaci na klasické téma a ukážeme si jak obšít rivolku skutečně netradičním (a velice efektním způsobem).

Tak co, jdeme na to?

Materiál (na jeden pár náušnic)

  • Matubo Rulla – 16 kusů
  • Matubo 8/0 – 16 kusů
  • Matubo Miniduo – 16 kusů
  • 12mm rivoli – 2 kusy
  • Japonský rokajl 15/0 – cca 1,5 gramu
  • Japonský rokajl 11/0 – cca 1 gram

Postup je testovaný na rokajlu TOHO. Pokud se rozhodnete použít jinou značku rokajlu, bude možná nutné mírně upravit postup uzavírání přední strany náušnice (viz poznámka na konci návodu).

Dále budete potřebovat:

  • Jehlu a nit na šití z korálků dle vašich preferencí
  • Náušnicové kovodíly

A jdeme na to.

Fotky jsou klikatelné – po rozkliknutí se vám zobrazí fotka ve větší velikosti včetně podrobného textového popisu každého kroku. Mezi jednotlivými kroky je možno plynule přecházet.

Poznámka: Postup uzavírání lícové strany je pouze ilustrační – konkrétní počet korálků, které bude potřeba přidat, záleží na použitém rokajlu a použitém typu rivolky – materiál od různých výrobců se může lišit svým tvarem či rozměry a též je nutno vzít možné drobné nepřenosti způsobené technologii výroby rokajlu a samozřejmě také to, jak jste zvyklí při práci utahovat (samozřejmě, čím více, tím lépe ;)).

Postup uvedený v návodu ve většině případů bez problémů sedí – pokud by se vám ale zdálo, že obšití nedrží na místě, je možné že v poslední řadě budete muset ubrat některé korálky a nebo zaměnit 11/0 za 15/0, pokud by se vám naopak zdálo že ne na hraně korálků příliš málo a že mezi korálky prosvítají nitě, možná budete muset některé korálky přidat či zaměnit 15/0 za 11/0. Na závěr můžete přidat ještě jednu zpevňovací řadu – viz poslední dvě fotografie v návodu. Rivolka se tím trochu více zakryje, ale obšití bude pevnější a bude vypadat zajímavě – takže záleží na vás, zda raději chcete nechat vyniknout rivolku a nebo efektní síťované obšití.

Ještě jedna poznámka: Možná vám tento návod bude povědomý … původně vyšel v časopise Beading Polska. Pokud jste o tomto časopisu ještě neslyšeli a přemýšlíte o tom, zda si náhodou ještě na letošní svátky něčím neudělat radost, tak neváhejte. Časopis si můžete předplatit a nebo si samostatně zakoupit některá ze starších čísel, a to v papírové či elektronické verzi. Zejména elektronická verze je cenově velice příznivá a celý časopis je velice pěkně zpracován a obsah je velmi inspirativní – zkrátka se ten časopis našim severním sousedům obzvláště povedl 😉 A polštiny se nebojte, s tou si našinec celkem poradí a pokud náhodou ne, většina návodů je opatřena spoustou fotek a nákresů 😉

Autorem vzoru a návodu je naše lektorka a „dvorní šička“ Nela Kábelová. Návod je určen pro soukromé použití zákazníků korálkárny Zrzavá Kočka. Bez svolení autorky je zakázáno návod dále distribuovat, používat pro výuku na kurzech či vydávat v tisku. Hotové výrobky podle tohoto návodu lze prodávat, za podmínky že se nebude jednat o sériovou produkci a že si za své výrobky stanovíte férovou cenu, která odpovídá pracnosti výroby i ceně použitého materiálu. Prodej výrobků „pod cenou“ škodí vám i všem šikovným lidem ve vašem okolí.