Začínáme s korálky – zakončování dutinek kaplíkem

Dnes se pustíme do trochu „pokročilejších“ vod … naučíme se používat zakončovací kaplíky k profesionálnímu zakončování  korálkových dutinek či víceřadých návleků.

Modelová situace je následující – navštívili jste kurz háčkovaných dutinek z korálků (aktuálně je jeden naplánován na 24.6. ;)), vyzkoušeli jste některý z volně dostupných návodů na šité dutinky, potřebujete vyměnit komponenty na víceřadém náhrdelníku po babičce a nebo vás uchvátil aktuální módní hit – modistické dutinky a drátěné stuhy. No jo, ale jak je zakončit, aby to dost pevně drželo a zároveň to vypadalo dobře?

Inu – od toho tady máme zakončovací kaplík. Ale hezky po pořadě. Kaplík je jeden ze spousty druhů bižuterních kovodílů a obecně je dělíme na kaplíky ozdobné (to jsou v podstatě takové ty dekorativní „čepičky“ na korálky) a zakončovací (a ty budeme používat právě dnes). Mohou být hladké či zdobené, válcovité či kónické, drobné či obrovské, s dírkou či s očkem. My dnes budeme pracovat s kaplíkem, který má na konci dírku – ten se k výrobku připevňuje pomocí ketlovací jehly. Pokud narazíte na kaplík bez dírky – jen s očkem – tak do takového kaplíku se výrobek vlepuje. Tam není co řešit – snad jen abyste si obstarali skutečně dobré lepidlo (třeba dvousložkové), které dokáže pevně spojit kov a sklo. My ale lepidlo nemáme příliš v lásce a proto si ukážeme klasické „poctivé“ zakončení kaplíkem a ketlovací jehlou.

Nejdříve dutinku, potom kaplík

Zakončovací kaplíky vždy vybíráme „na míru“ k dutince – jinak by se nám mohlo stát, že se rozměrem prostě netrefíme – do malého kaplíku se dutinka nevejde a příliš velký zase vypadá moc ošklivě. Takže si buďto nakupte dostatek kaplíků ve všemožných rozměrech a udělejte si pořádné domácí zásoby a nebo si vezměte dutinku s sebou na nákup a kaplík prostě vyzkoušejte. Vůbec se nemusíte ostýchat – pokud si k nám do obchůdku přinesete krabici plnou dutinek a budete si je přiměřovat ke kaplíkům, vůbec nám to nebude vadit 🙂

Než začneme

Chcete-li zakončit dutinku pomocí kaplíku,  bylo by dobré, abyste uměli pořádně ketlovat a pracovat se spojovacími kroužky – tak jak jsme se to učii v předchozích dílech. Z nářadí se nám určitě budou hodit všechny troje základní bižuterní kleště – štípací, ploché i ketlovací.

No a z materiálu … především si přichystáme dutinku, kterou hodláme zakončit, dva kaplíky ve vhodné velikosti, dvě ketlovací jehly (volte raději spíše delší), několik spojovacích kroužků a zapínání dle vašich preferencí. Já tady mám nachystanou háčkovanou dutinku z korálků Matubo a všechny potřebné komponenty ve staromosazném pokovu.

Jdeme na to

Krok 1 – připevníme ketlovací jehlu ke konci dutinky. Otevřeme očko na ketlovací jehle (a možná si jej mírně zvětšíme) a zahákneme jej za přízi na konci dutinky a poté očko zavřeme. Pokud nebude toto očko vypadat naprosto ukázkově, nevadí to – hlavně aby bylo dobře uzavřené a aby pevně drželo.

Krok 2Na ketlovací jehlu navlékněte kaplík – otevřeným koncem napřed – a dutinku vtáhněte do kaplíku.

Ať již jsme s koncem dutinky dělali téměř cokoliv, nemělo by to být po nasazení kaplíku vůbec vidět, mělo by to být celé schované uvnitř. Pokud to z nějakého důvodu vidět je, sundáme kaplík, sundáme jehlu (pokud je moc zdeformovaná, vyhodíme ji 😉 ) a  zkusíme to celé provést znovu.

Krok 3 – Zbytek ketlovací jehly patřičně zkraťte a udělejte na něm ketlovací očko – a tentokrát si fakt dáme záležet, aby bylo nejen dobře uzavřené, ale také správně vytvarované. Pro ozdobnější efekt můžete za kaplík navléci ještě korálek – nebo několik korálků – a očko udělat až za nimi – a pokud umíte udělat tzv. motané očko, tak tady bude sedět naprosto skvěle.

Krok 4 – Zopakujte kroky 1-3 na druhé straně dutinky a pomocí spojovacích kroužků připevněte zapínání. Jo, ještě jedna věc – pokud k takto ukončené dutince přidáváte americké (O-T) zapínání, přidejte k tyčce o několik kroužků navíc – jinak ho nezapnete ;).

Šité dutinky

Kaplíkem můžeme zakončit i šitou dutinku – postupujeme v podstatě stejně jako u té háčkované – najdeme vhodně velký kaplík, přichytíme ketlovací jehlu, vtáhneme konec dutinky do kaplíku, zakončíme ketlovací jehlu a zopakujeme postup na druhém konci. Tentokrát ale nebudeme zachytávat jehlu přímo pod nit, ale spíše pod některou z posledních řad korálků. Pokud žádnou vhodnou řadu nenajdeme, vezmeme jehlu, nit a korálky a došijeme si dovnitř dutinky nějaké „poutko“, za který již půjde jehla zachytit snáze.

Všimněte si použitého zapínání – to jsme tu ještě letos neměli 🙂 je to háček s očkem, další typ velmi jednoduchého, spolehlivého a dekorativního zapínání. Je poměrně velké, takže se snadno zapíná a hodí se všude tam, kde potřebujeme výsledný výrobek o něco málo prodloužit.

Modistické dutinky a drátěné stuhy

Obdobně můžete zakončit i modistickou dutinku – pružnou a dutou plastovou síťku, která je módním hitem dnešní doby. Konec dutinky můžete před zakončováním zatavit pomocí zapalovačem, aby se netřepil, pak zachytneme ketlovací jehlu a konec dutinky i s jehlou pevně omotáme tenkým drátkem a poté vtáhneme do kaplíku – nejvhodnější budou úzké a dlouhé – třeba tohoto typu. Do dutinky se pak nasypou korálky (rokajl) nebo podobný drobný materiál a stejně se zakončí i druhá strana.


A podobně můžete pracovat i s drátěnou stuhou, kterou též naleznete v naší nabídce. Oproti modistickým dutinkám je drátěná stuha tvárnější, proto se s ní o něco lépe pracuje a poskytuje nám mnohem více možností, jak se kreativně vyřádit. Opět – konec dutinky stočíme k sobě, pomocí tenkého drátku připevníme ketlovací jehlu a vtáhneme do vhodného kaplíku – opět se nám budou hodit spíš ty delší a užší.

Příště to zase bude spousta suché teorie, ovšem jak již zajisté tušíte, u nás ta suchá teorie obvykle nebývá moc suchá 😉 Podíváme se tentokrát na korálky obecně, seznámíme se ze základními typy korálků, povíme si z čeho, jak a kde se vyrábějí a pokud budeme v dobrém rozmaru, přihodíme i pár zákulisních drbů 😉