Začínáme s korálky – nářadí a pomůcky

Vítejte u prvního článku z naší nové rubriky „Začínáme s korálky“. Zde vám budeme každé dva týdny přinášet články plné rad, tipů, návodů a praktických informací nejen pro začínající korálkářky. Pokud byste si rádi vyrobili svou vlastní originální bižuterii, hledáte nové kreativní hobby a nebo si chcete svépomocí opravit nějaký skvost z babiččiny šperkovnice, je tato série určena právě pro vás.

V dnešním díle si vybavíme naši korálkovou dílnu – řekneme si jaké nářadí a pomůcky je třeba si do začátků pořídit.

Naprostým základem každé korálkové dílny jsou kleště. Do začátku si určitě pořiďte následující tři druhy kleští – ketlovací, ploché a štípací (na fotce jsou některé i ve více exemplářích ;)), korálkovací podložku a misku na sbírání korálků.

Ketlovací kleště

Kleště s kulatými čelistmi. Používají se – jak název napovídá – ke ketlování, což je technika výroby řetízků z drátu a korálků – jedna ze základních bižuterních technik. Více se o této technice budeme bavit v některém z dalších dílů našeho seriálu.
Nouzově se kulaté ketlovací kleště dají použít i místo kleští plochých – třeba na otevírání a zavírání spojovacích kroužků, připevňování zapínání, přidávání koncovek k šňůrkám či stužkám. Prostě pokud budete chtít začít korálkovat, pak zrovna ketlovací kleště se Vám určitě budou hodit.

Ploché kleště

Dalším hojně používaným typem kleští jsou ploché kleště s úzkými čelistmi. Využijete je například na zamačkávání zamačkávacího rokajlu, zavírání kalot, práci se spojovacími kroužky, spojování více ketlovacích oček do sebe a vlastně všude tam, kde si potřebujete přidržet drát, návlekový materiál či kovový komponent jakéhokoliv druhu.
Pro práci s bižuterními komponenty byste měli používat výhradně jen kleště s hladkými čelistmi (bez zoubků) – zoubky mohou nechávat na měkkých bižuterních komponentech otlaky a odírat z nich pokov. Pokud se vám náhodou tyto kleště dostanou do ruky, pracujte velmi opatrně, tak abyste si při práci nepoškodili komponenty.

Jo,  a pokud máte pocit že to s korálkováním myslíte vážně, klidně si pořiďte rovnou dvoje 😉

Štípací kleště

Jo, úplně obyčejné štípačky, které určitě máte doma. A jak název napovídá, slouží ke stříhání různých druhů drátů. Dejte ale pozor na jednu věc – štípací kleště zakoupené v korálkových obchodech jsou určeny zejména ke štípání měkkých drátů – bez problémů s nimi tedy uštípnete měděný drát či běžné bižuterní kovodíly). Při použití těchto kleští na tvrdší materiály (jako je paměťový drát nebo chirurgická ocel) může velmi rychle dojít k jejich opotřebení. Na tyto tvrdé materiály si raději pořiďte pořádné „heavy duty“ štípačky z obchodu s nářadím.

Kolik stojí kleště?

Všechny výše zmiňované druhy kleští v obstojné „hobby“ kvalitě pořídíte v korálkových obchodech a nebo ve výtvarných/hobby potřebách v cenové relaci kolem 150 – 300 korun za jedny.

(Někteří z vás mi možná budou namítat, že v supermarketu nebo na tržnici můžete koupit kleště za výrazně nižší ceny. To je sice pravda, nejlevnější kleště na trhu vás budou stát sotva pár desítek korun, počítejte ale s tím, že v této cenové kategorii můžete narazit na nářadí horší jakosti, což se může projevit kratší životností kleští, vikláním rukojetí, nedoléhajícími čelistmi, nevhodnými rozměry či špatnou ergonomií (třeba laciné „ketlovačky“ z obchodu s nářadím mívají velmi široké špičky čelistí – s takovými kleštěmi pak nebudete schopni udělat drobné očko – a sehnat v této kategorii ploché kleště s úzkou špicí a bez zoubků je takřka nemožné).
I levné kleště vám mohou v začátcích dobře posloužit – vždy si je ale před nákupem raději dobře prohlédněte a osahejte, jestli vám padnou dobře do ruky, neviklají se a čelisti po celé délce pěkně doléhají.)

Korálkovací podložka

Co se stane když vysypete korálky na desku stolu? Rozkutálejí se, rozutečou se do všech stran. Abychom nemuseli při práci lovit rozkutálené korálky po celé desce stolu, je vhodné použít nějaký druh podložky – můžete si buďto pořídit speciální korálkovací podložku, ale stejně vám poslouží i jakýkoliv jiný kus měkké textilie (třeba takový fleece je ideální).

Trojúhelníková miska

My jí říkáme „nejlepší přítel korálkářky“ nebo „nejlépe investovaných 12 korun v historii korálkování“. Inu – po ukončení práce musíme korálky nějak dostat zpátky do sáčku nebo krabičky, ze které jsme si je na podložku odsypali. A přesně k tomu slouží tato miska – korálky snadno a rychle naberete z podložky a rohy misky zase pomohou korálky nasypat zpět do sáčku, aniž by jeden jediný kousek padl vedle.  Je to jednoduchá vychytávka, ale my bez ní nedáme ani ránu – a vy se do ní zamilujete také.

Také se vám určitě budou hodit nůžky a jehla na navlékání korálků – nůžky určitě již doma dávno máte a jehlu na korálky si u nás můžete zakoupit také.

Tak – základní vybavení bychom měli … a příště se již pustíme do našeho prvního tvoření! Ukážeme si třeba jak vytvořit jednoduché náušnice nebo přidat zapínání k řetízku.