Začínáme s korálky – jak na spojovací kroužky

Vítejte u druhého dílu naší série „Začínáme s korálky“, kde vám budeme pravidelně přinášet rady, tipy, návody a praktické informace ohledně korálkování a výroby bižuterie. Minule jsme si řekli, co všechno potřebujeme k zařízení korálkové dílničky a dnes již začneme tvořit – naučíme se pracovat se spojovacími kroužky. Jo, zní to jako ukrutná nuda, ale jak brzy zjistíme, nuda to nebude – vyrobíme si třeba naše první náušnice nebo řetízek s přívěskem.

Spojovací kroužky

Možná jste již někdy zkoušeli třeba připevnit drobný kovový přívěsek k náušnicovému háčku a nebo vyměnit poškozené zapínání u řetízku. Pokud spojujeme dva komponenty k sobě, používáme k tomu takzvané spojovací kroužky. Jsou to v podstatě „obyčejné“ kroužky vytvořené z drátu – dají se zakoupit v různých sílách, různých průměrech a různých barevných provedeních.

Spojovací kroužky se obvykle prodávají ve větších baleních – řekněme třeba po padesáti nebo sto kusech – ale vůbec se nemusíte děsit – není to tak šílené množství, jak to vypadá – kroužky jsou vyloženě praktická záležitost a časem je určitě spotřebujete – navíc jejich cena je skutečně „zanedbatelná“ – stovku obyčejných spojovacích kroužků do průměru 6mm u nás koupíte za 10 korun.

Otvíráme – zavíráme

Pro práci se spojovacími kroužky používáme ploché kleště – já obvykle kroužek držím v prstech levé ruky a v pravé ruce držím kleště, kterými kroužek otvírám a zavírám. Pokud se vám nedaří kroužek držet v ruce a nebo si nechcete zničit nehet na palci (tak jako já … :)), vezměte si dvoje kleště, v jedněch budete kroužek držet a druhými jej budete otevírat a zavírat.

A jak jej vlastně otevřít? Pokud držíte kroužek před sebou tak, že vidíte celý jeho obvod, chytněte jej kleštěmi co nejblíže ke koncům a pak tlačte jeden konec kroužku od sebe a druhý zase k sobě (mrkněte na fotku – konec který držím v kleštích tlačím k sobě a konec, který držím v prstech, tlačím od sebe). Nikdy konce neroztahujte do stran – kroužek se tím zdeformuje a už se vám jej nepodaří zavřít!

Zavírání kroužku probíhá podobně – konce kroužku opět stlačte k sobě, tak aby na sebe pěkně nasedaly a nepřekrývaly se přes sebe.

Takže ještě jednou – kroužek nikdy neotvíráme tak, že bychom roztáhli konce kroužku od sebe. Raději tlačíme jeden konec k sobě a druhý od sebe.

A pokud se vám při práci náhodou kroužek zdeformuje, raději jej vyhoďte a vezměte si nový.

Na otevřený kroužek navlékněte komponenty, které chcete spojit … já jsem třeba takhle narychlo vytáhla přívěsek ve tvaru ještěrky a poutko na mobil. Takže šup s nimi na kroužek … zavřít … a je to!

Úplně stejně si můžete vyrobit také náušnice nebo třeba jednoduchý náhrdelník … tak jdeme na to?

Náušnice s perleťovými kolečky vyrobíme stejně snadno jako přívěsek s ještěrkou. Otevřete kroužek, navlékněte na něj perleťový penízek a náušnicový háček a kroužek uzavřete. Zopakujte na druhé náušnici a máme hotovo 🙂

A že bychom si dnes udělali i jednoduchý náhrdelník? Zkusíme to – nebude to vůbec těžké

Nejprve si odměříme bižuterní řetízek (ten koupíte zcela běžně v téměř každé korálkárně a můžete si vybrat z široké nabídky různých druhů) v potřebné délce (na náhrdelník většinou potřebujete kolem 45 – 50 centimetrů, ale raději si ho předem poměřte, aby byl přesně tak dlouhý jak potřebujete 🙂 ) a pomocí štípacích kleští jej ustříhneme. Otevřeme spojovací kroužek a provlékneme jej posledním očkem řetízku a přidáme k němu karabinku. Na druhý konec řetízku jen přidáme spojovací kroužek – karabinka se do něj bude zapínat.

Tak – a řetízek bychom měli. Teď chybí jenom přívěsek … co takhle třeba takový parádní čtverec z českého broušeného skla?

I přívěsek bychom mohli zavěsit přes spojovací kroužek, ale takovýto luxusní kus skla si zaslouží profesionální zavěšení – použijeme na to takový speciální komponent – říká se mu „šlupna“ a používá se právě k tomu, abychom snadno a efektně zavěsili přívěsek na řetízek, stuhu či šnůrku. Šlupnu otevřete, nasuňte oba „hroty“ uvnitř šlupny na průvlek přívěsku a šlupnu uzavřete. Obvykle to jde i rukou, ale pokud to nepůjde, můžete si pomoci kleštěmi – ale dejte pozor, abyste přitom nepoškodili sklo :). Přívěsek pak přes očko šlupny navlékněte na řetízek …a  váš první, zcela profesinálně vypadající náhrdelník je na světě.

(A když už jsme tak u těch kroužků … dají se koupit i kroužky, jejichž konce jsou svařené k sobě a nedají se tedy otevřít … a také kroužky dvojité, které vypadají jako miniaturní kroužek na klíče – ty se otevřít sice dají, ale není to nijak snadné. Tyto typy kroužků se obvykle používají na velmi namáhané spoje, jako dekorativní prvek a nebo jako protikus ke karabince.)

A že vám tady pořád chybí nějaké ty korálky? Jo, nám taky … ale nebojte, příště se už pustíme do klasického navlékání. Seznámíme se s bižuterním lankem, ukážeme si jak jej profesionálně zakončit a vyrobíme si efektní letní náhrdelník.