Začínáme s korálky – není šňůrka jako šňůrka

Vždycky když se začne mluvit o návlekových materiálech, vzpomenu si na jednu pár let starou historku … Bylo asi deset minut po zavíračce, všechen personál obchodu právě odešel a já jsem se v poklidu chystala na kurz. V tom se otevřely dveře a do obchodu vpadnul zákazník a povídal: „Já mám doma korálky z hematitu a potřebuju je navléct, dejte mi na ně takovou tu šňůrku.“ Já se ptám: „A jakou šňůrku byste si přál – pruženku, bavlněnou, lanko … “ Zákazník ztrácí trpělivost: „Ženská jedna pitomá, neschopná, copak vy nevíte jak vypadá šňůrka?“
Ale ano …  ale také víme, že existuje velké množství návlekových materiálů, které se od sebe dost výrazně liší svými vlastnostmi a vybrat ten správný není jenom tak ;). A proto se dnes podíváme na nejběžnější návlekové materiály, řekneme si jaké mají vlastnosti a k čemu jsou vhodné – a pak už vás jenom tak nějaká „šňůrka“ nerozhází 😉

Jo a jak ten pán vlastně nakonec dopadl? Inu … přežil a dokonce i odešel po svých, ale do obchodu se už raději nevrátil …

Pokud k nám přijdete jako naprostý začátečník a budete chtít „něco na navlékání korálků“, obvykle se vás zeptáme, co vlastně chcete vytvářet – jaké korálky budete používat (jak velké a těžké jsou, jak velkou mají dírku), jaká je vaše představa o hotovém výrobku (náhrdelník, náramek, se zapínáním, bez zapínání, pro dámy, pro pány, pro děti, na dovolenou, na ples … ) a zda jste již někdy s korálky pracovali (zda máte doma nářadí, dokážete pracovat s bižuterními kovodíly …). Na základě těchto informací vám pak pomůžeme zvolit vhodný návlekový materiál pro váš projekt.

Obzvláště důležitá je velikost korálků, či spíše velikost dírky v nich – pokud si třeba chcete „převléct“ perly po babičce a hledáte vhodný návlekový materiál, vezměte si tyto korálky s sebou, abyste případně mohli vyzkoušet, zda se do nich vybraný návlekový materiál vůbec vejde.

A teď se podíváme z čeho vlastně u nás můžete vybírat:

Pruženka

Vypadá na první pohled podobně jako vlasec … ale je pružná. Je to ideální návlekový materiál pro naprosté začátečníky či děti, ale má i své nevýhody – a mezi ty největší patří třeba omezená životnost hotových výrobků.

Na co se hodí: Na výrobu jakékoliv jednodušší a drobnejší bižuterie bez použití zapínání –  pruženka se zakončuje jen obyčejným zavázáním. Pokud si chcete navléci jednoduchý náramek či náhrdelník z korálků a nemáte k dispozici potřebné nářadí a komponenty (a nebo s nimi zatím neumíte pracovat), trváte na tom že chcete náramek bez zapínání a nebo sháníte tip na jednoduché tvoření pro děti, je pruženka jasná volba.

Nevýhody: Jak bych já to jenom … pruženka, jako všechny pružné návlekové materiály, prostě není „nafurt“. Musíte počítat s tím, že jako každá „guma“, i pruženka se může časem vytahat nebo zteřet – pokud budete svůj šperk nosit často, zkrátka počítejte s tím, že jej možná bude časem potřeba převléci. A než se vám podaří udělat ten správný uzlík, co bude na neposedné pružence držet, bude to chtít trochu praxe (nebojte, když se nás při nákupu zeptáte, rádi předvedem 😉 )

Také počítejte s tím, že pruženka bývá obvykle relativně silná (my obvykle míváme skladem průměr 0,6 mm) – pokud tedy chcete na pruženku navlékat opravdu drobný rokajl, nejspíš to moc dobře nepůjde. A když už jsme u toho, korálky se na pruženku navlékají přímo – bez jehly. A ano, je to přesně taková drbačka jak si myslíte že to je 😉

My osobně chováme k pružence tak nějak smíšené pocity. V naší nabídce ji sice najdete – a vřele vám ji doporučíme, pokud s korálkováním úplně začínáte a nebo hledáte tip na jednoduché tvoření pro děti, ale pokud to s korálkováním myslíte opravdu vážně, zkuste raději bižuterní lanko, o kterém jsme se bavili o dva díly zpátky.

Bavlněná voskovaná šňůrka

Asi 1mm silná bavlněná šnůrka k dostání v různých barvách. Velmi univerzální návlekový materiál. Ukončuje se koncovkou na stužky (doporučujeme koncovku před zavřením zajistit lepidlem) a nebo se zavazuje.

Na co se hodí: Na navlékání všech možných druhů korálků s větší dírkou, na zavěšování přívěsků a nebo na tvoření pro děti. Snadno se uzluje a dá se využít i pro výrobu jednodušších drhaných šperků. Hodí se i na těžší a mohutnější korálky a na pánské šperky.

Nevýhody: Nehodí se na navlékání drobných korálků. Navléká se bez jehly a při navlékání se může roztřepit a tím znepříjemnit či znemožnit další práci. Je dobré před použitím namočit tuto šňůrku do lepidla či laku na nehty a udělat si tak jakousi improvizovanou „jehlu“.

A ještě u nás máme podobně vypadající polyesterovou šňůrku – dokonce ve dvou sílách – ta se používá podobně, její výhodou jsou sytější barvy (dá se koupit třeba i v duhovém provedení) a snadné uzlování. Její konce se mohou třepit, ale můžete je snadno zatavit třeba zapalovačem a nebo si pomoci lepidlem, podobně jako u bavlněných šňůrek.  Je velmi populární třeba na módní drhané „shamballa“ náramky a tenké nylonové šňůrky také doporučujeme na navlékání perel s uzlíky, namísto klasického perlového hedvábí.

Vlasec

Ten určitě není třeba představovat. Oblíbený návlekový materiál, zejména populární mezi začínajícími korálkářkami, v nepřehledném světě nespočetných druhů návlekových materiálů představuje jakousi „jistotu“, kterou se nic nepokazí.

Na co se hodí: V podstatě na cokoliv, záleží jen na síle. U nás v obchodě najdete vlasec o síle 0,25 mm a používáme ho nejčastěji na výrobu 3D tvarů z korálků (mrkněte třeba na tento návod – tak takové věci se dělají na vlasci) a teoreticky se dá použít i jako „univerzální“ návlekový materiál místo bižuterního lanka (zakončuje se kalotou a uzlíkem, kalotou a zamačkávacím rokajlem a nebo jenom svázáním konců dohromady), hodí se zejména na navlékání drobnějších, lehčích korálků (ale to zase záleží na síle – čím silnější vlasec, tím víc vydrží – na 0,25 mm bych třeba velké a těžké 12mm skleněné korálky nenavlékala, ale na 0,6 mm klidně ;)). Na silnější vlasec se korálky obvykle navlékají přímo – ted bez jehly.

Slabší vlasce (tak do 0,15 mm) se zase dají používat na výrobu šitých šperků (zde hodně záleží na vašich preferencích, některé korálkářky preferují nit, jiné zase vlasec – a pokud si už chcete šít na vlasci, investujte do kvalitního zátěžového vlasce, ať se vám s ním dobře pracuje a ať výrobky něco vydrží. Jo a samozřejmě, pro výrobu šitých šperků na vlasci používáme jehlu – bez ní bychom se ukrutně natrápili …).

Nevýhody: Na klasické navlékání raději používáme bižuterní lanko, je pevnější, odolnější, vypadá tak nějak profesionálněji a lépe se s ním pracuje. Pokud chcete vytvářet šité šperky, zkuste se raději podívat po speciálních korálkovacích nitích.

Lanko

O tom jsme se tady už jednou bavili – a to dosti rozsáhle. Ale protože opakování je matka moudrosti, dáme si to ještě jednou. Bižuterní lanko je vyloženě „univerzální“ návlekový materiál, který se vyznačuje vysokou pevností a poměrně snadným zpracováním. Pokud potřebujete vyrobit jednoduchý i víceřadý návlek jakýchkoliv korálků, chcete aby byl výsledek pokud možno trvanlivý a vypadal profesionálně a nebojíte se nějaké základní manipulace s kleštěmi, je lanko přesně to co hledáte.

Na co se hodí: Na klasické návleky všech možných druhů korálků … od rokajlu až po minerály. Hodí se i na těžší korálky nebo na korálky s ostrou hranou.

Nevýhody: Pokud chcete pracovat s lankem, neobejdete se bez základních komponentů a nějakého toho nářadí … což znamená nějakou drobnou počáteční investici. Lanko je navíc poměrně náchylné k poškození ohnutím či zlomením. Pokud lanko ohnete či zlomíte, bude na něm tento ohyb viditelný už natrvalo. Je to sice jenom kosmetická chyba, ale vypadá to děsně neprofesionálně, takže doporučuji s lankem (i s hotovými šperky, kde je volné lanko viditelné) pracovat tak, aby ke zlomení nedošlo.

Kožený řemínek (kulatý či plochý)

Kožený řemínek také patří mezi klasiku, kterou není nutno představovat – známe je všichni – možná ještě z dob,  kdy jsme si na školních výletech u stánků kupovali přívěsky z kamenů – zavěšené právě na koženém řemínku.

Na co se hodí: Ploché kožené řemínky jsou takovou populární klasikou k zavěšování přívěsků – pak se přímo zavazují a nebo se na ně dají připevnit kovové koncovky, ke kterým snadno přidáte zapínání dle vlastní volby. Kulaté kůže jsou oproti těm plochým výrazně tužší, ale zase vypadají elegantněji – na zavěšení fajnového přívěsku jako dělané – a dneska navíc vyloženě „frčí“ takzvané wrap náramky – mezi dva kožené řemínky se všívají drobnější korálky – koukněte třeba na návod od naší kamarádky Atti.
Kožené řemínky obecně vypadají skvěle ve špercích v přírodním stylu a hodí se také na výrobu pánských šperků.

Nevýhody: Kožené řemínky jsou relativně silné, pokud na ně chcete klasicky navlékat, musíte použít korálky se skutečně velkými dírkami. Chcete-li k nim přidat zapínání, budete potřebovat základní nářadí a pár komponentů k tomu  (zakončování řemínku si ukážeme v některém z příštích dílů :)).

Pryžová šňůra

Pryžová šňůra se na trhu vyskytuje snad v nespočetně mnoha variantách, nejobvyklejší je kulatá (dutá nebo plná), ale dá se sehnat také v plochém provedení. Je v dostání ve spoustě barev, včetně transparentních. Je to elegantní a moderní materiál vhodný hlavně na navlékání velkodírkových korálků a nebo k zavěšování přívěsků. U nás máme v nabídce dutou kulatou šňůru o průměru 3mm.

Na co se hodí: Hodí se k navlékání korálků s většími dírkami a nebo k zavěsování přívěsků. Ukončuje se pomocí speciálních koncovek, podobně jako kožené řemínky. A pokud je dutá, můžete ji navléknout na lanko nebo nastříhat na menší kousky a ty pak použít jako každé jiné korálky.

Nevýhody: Problematicky se uzluje a pokud k ní chcete přidat zapínání, budete potřebovat nějaké to základní nářadí a komponenty.

Paměťový drát

Velmi tvrdý ocelový drát, který se prodává po otočkách o určitém průměru – a říká se mu „paměťový“, protože si tento průměr „pamatuje“ – prostě není tak tvárný jako klasické dráty – a my korálkářky toho hrdě využijeme 🙂

Na co se hodí: Nejčastěji se setkáte s paměťovým drátem určeným na výrobu náramků – ten má průměr v rozmezí od 55 do 65 mm – a  používá se – no, na výrobu jednoduchých náramků. Ucvaknete si alespoň tři otočky drátu, ketlovacími kleštěmi na konci uděláte očko, navléknete korálky, na druhém konci opět uděláte očko, náramek si omotáte kolem zápěstí a můžete vyrazit – žádné zapínání není třeba. Někdy příště se na paměťový drát podíváme trochu detailněji 🙂 No a ještě existuje také paměťový drát na prstýnky (průměr cca 22 mm, pracuje se s ním podobně jako s náramkovým) a na náhrdelníky (průměr cca 15 cm, nejčastěji se používají jednotlivé otočky jako základ náhrdelníku, k zavěšení přívěsku a nebo pro vyztužení šitých čí háčkovaných šňůr).

Nevýhody: Počítejte s tím, že je poměrně tvrdý – dá trochu práce jej správně zakončit, nedá se natvarovat tak snadno jako jiné typy drátu a pokud s ním hodláte pracovat častěji, pořiďte si na ně nějaké pořádné štípačky. Totiž – většina štípacích kleští, co je k dostání v korálkových obchodech, je určena na štípání měkkých bižuterních drátů … třeba z mědi nebo z mosazi. Pokud s nimi půjdete na paměťák, zničíte si je. Takže šup do železářství pro nějaké heavy duty štípačky a pak už vás nezastaví vůbec nic 😉

Nylonové nitě na šité šperky (Superlon, Nymo)

Speciální nitě určené na výrobu šitých šperků. Pokud vás tedy uchvátil svět drobných rokajlových korálků a tenkých korálkových jehel,  přesně toto je návlekový materiál pro vás. Jedná se o velice tenké, ploché a pevné nitě, dostupné v široké barevné škále.

Na co se hodí: Především na výrobu šitých šperků. S tímto typem nití se pracuje mnohem pohodlněji než z vlascem, snáze se utahuje, vůbec nepruží, dá se pohodlně navléci do korálkové jehly a dá se korálkem protáhnout opakovaně.

Nevýhody: Tyto nitě se nehodí na klasické návleky korálků (na ty je vhodné použít lanko nebo v případě nouze i vlasec). Nehodí se ani na zpracovávání korálků s ostrými hranami (sekaný rokajl nebo tyčky), protože se o tyto ostré hrany může snadno přeříznout.

Drát

Klasika. Dá se koupit v mnoha průměrech (od 0,3 mm do 1 mm), barvách, i materiálech.

Na co se hodí: Dráty mají v oblasti korálkování a výroby bižuterie své nenahraditelné místo a jejich použití závisí zejména na síle, materiálu a tvrdosti.

  • Tenké a měkké dráty (zejména měděné dráty o síle cca 0,3 – 0,4 mm) se tradičně používají na výrobu korálkových vánočních ozdob, květin a stromečků, na vyplétání větších drátěných konstrukcí (šperků i dekoračních předmětů) a třeba i na odrátování kamenů.
  • Silnější a tvrdší dráty (nerez od 0,5 mm výše, měď od 0,8 mm výše) se používají třeba na ketlování, na výrobu základních konstrukcí drátovaných a wire-wrappingových šperků, na výrobu větších dekoračních předmětů, jako výztuž do šitých šperků a nebo na výrobu jednoduchých bižuterních kovodílů.
  • Nelakovaný měděný drát v různých sílách se často používá jako konstrukční materiál pro cínované šperky

Nevýhody: Drát není v žádném případě vhodný na klasické návleky korálků – nebude hezky sedět a zejména v případě měkčích drátů bude mít tendenci se deformovat.

Další poměrně širokou skupinou návlekových materiálů jsou náhrdelníkové polotovary – jsou to kusy návlekového materiálu o délce vhodné na náhrdelník, které jsou již správně a pečlivě ukončeny a opatřeny zapínáním. Používají se k zavěšování přívěsků nebo pro navlékání velkodírkových korálků.  U nás takto najdete třeba transparentní pryžové dutinky, víceřadé náhrdelníky ze stužek a šňůrek či „saténové“ náhrdelníky. Výhoda je, že práci s nimi zvládne i začátečník, stačí jen k přívěsku dle vaší volby přidat šlupnu a nebo větší spojovací kroužek, navléci na náhrdelník a máte hotovo. Nevýhoda je ale ta, že přes poměrně velké koncovky nemůžete na náhrdelník navléknout drobnější korálky. U některých typů těchto polotovarů je možné jednu z koncovek rozebrat, navléci korálky a pak koncovku znovu připevnit, ale je to poměrně náročná procedura, která se musí provést bez chyby – takže dokud si nebudete svým uměním stoprocentně jisti, raději to doma nezkoušejte.

Více o koncovkách a práci s nimi si povíme zase někdy příště, ono je to povídání celkem na dlouho 😉

Dnes to byla povětšinou zase jenom suchá teorie … takže bychom příště zase měli něco málo tvořit … Co takhle kdybychom se naučili zakončovat dutinky pomocí zakončovacích kaplíků?  Tento díl bude bezpochyby přínosný nejen pro začátečníky,  ale i pro zdatnější korálkářky, které již zkoušely vyrábět háčkované nebo šité dutinky z korálků a rády by se je naučily profesionálně zakončit.