Návod – turbína z korálků Rulla

S korálky Rulla už jsme tvořili spoustu věcí. Loni touhle dobou jsme si ukazovali jak krásně to Rullám sluší v kombinaci s pravoúhlým stehem a na kurzech jsme usilovně obšívali rivolky a kabošony všech možných rozměrů … dnes na to ale půjdeme trochu jinak – pohrajeme si s válečkovým tvarem Rully a poskládáme si tyto „technicky“ vyhlížející korálkové korálky. Pravda je že spotřeba materiálu na tyto „turbíny“ je poměrně veliká, ovšem na druhou stranu – nejsou prostě parádní?

Budeme potřebovat:

  • Korálky Matubo Rulla (hodně … fakt hodně … na jeden korálek jich padne něco kolem 7 gramů a jsem si jistá, že jen u jednoho nezůstanete …)
  • Korálky Matubo 7/0 (12 kusů … teoreticky lze nahradit rokajlem o vel. 6/0 nebo 3mm mačkanými kuličkami či ohňovkami)
  • Japonský rokajl vel.  11/0 (trochu, cca 1 gram)
  • Větší korálky na doplnění návleku (hodí se třeba rondelky, ohňovky nebo kuličky v různých velikostech a klidně i nějaké pořádné kusance hrubě opracovaných kamenů, vinutek nebo něčeho podobného …
  • Bižuterní lanko (nejlépe nějaké silnější, 0,6mm nebo 1mm) a komponenty k jeho zakončení (kaloty, zamačkávací rokajl, spojovací kroužky, zapínání)

A skutečně – žádný výplňový korálek. Rully do sebe tak krásně zapadnou, že výsledný korálek drží tvar sám od sebe.

Turbíny by šly samozřejmě použít i na náušnice – tady ale musím upozornit že takové náušnice by už mohly být pro netrénované ucho poměrně těžké (něco přes 7 gramů na „turbínu“ plus doplňkové korálky a komponenty k tomu – to už se nastřádá … )

V barvách se můžete vskutku vyřádit – já osobně preferuju kombinaci „neutrálně“ zbarvené Rully a naopak výrazně barevného rokajlu, můžete ale také zkusit vyloženě „technické“ celkovové provedení (stříbrný celopokov nebo hematit … hmm) a nebo klidně bronzovo-mosazné steampunkové provedení.

Projekt je vhodný spíše pro zkušenější korálkářky – čím lépe umíte utahovat, tím lépe a  úplně nejlepší je, když už máte nějaké zkušenosti s šitím z dvoudírkovými korálky.

 

 

Turbínu začneme vytvářet tak, že ušijeme její první polovinu …

a pak zcela stejně také druhou polovinu. Teda skoro stejně … v kroku 20 nestříháme a nezapošíváme … přidáme ještě jednu řadu …

…a když se dobře podíváte, uvidíte že rully na jedné polovině krásně zapadají do mezer na polovině druhé … tedy stačí jenom sešít k sobě a máme skoro hotovo …

… a nakonec tento spoj ozdobíme smyčkami z rokajlu 11/0.

 

Zapošijeme, odstříhneme konce nitě a jdeme na další kus … Až usoudíte že jich máte dost, začneme je  navlékat na lanko a prokládat drobnějšími korálky. Třeba zrovna tyto oranžové „turbíny“ jsem zkombinovala s úžasnými „dlažebními kostkami“ z mušloviny, matnými černými ohňovkami a mačkanými korálky s leptanou úpravou a pro zachování barevnosti jsem ještě přidala pár kousků stejného oranžového Matuba jako na obvodu turbíny.

Zdatnější korálkářky mohou zkusit ušít turbínu vcelku (jde to, ale zavírání poslední řady je teda pořádná makačka), patřičně ji zvětšit  nebo zmenšit (prostě začít šít na jiný počet korálků než 6) a nebo třeba vykoumat jiný způsob zdobení (tam máme naprosto neomezené pole působnosti).

A již brzy si dáme další návod. Tentokrát z trochu jiného soudku, ale Rullu budete potřebovat taky … 🙂

 Tento návod, který pro nás připravila Gianelle, podléhá licenci Creative Commons BY-NC-SA 3.0 CZ. Návod můžete volně šířit, kopírovat i upravovat, pod podmínkou že jej budete šířit zdarma, nebudete jej vydávat za svůj vlastní a v návodech zachováte všechny odkazy na náš web a web autorky návodu. Děkujeme.