Návod – Pohanková hvězda

Zrzavá Kočka přeje všem svým zákazníkům a návštěvníkům webových stránek krásné prožití Vánoc a hodně zdraví a štěstí v novém roce. A jako drobný dárek a poděkování za Vaši přízeň pro Vás opět přinášíme poctivou várku sváteční inspirace …

Náš první návod bude vyloženě vánoční … možná vám tyto hvězdy připomenou tradiční korálkové vánoční ozdoby. A pravda je ta, že by se na vánočním stromečku vyjímaly skutečně krásně. Bez obav je ale můžete také zapracovat do šperků … budou vypadat skvěle jaké přívěsky či náušnice. A určitě vás taky potěší že se tyto hvězdičky velmi příjemně šijí (až bych snad řekla že jsou návykové … ) a jsou hotové prakticky hned.

Takže … jdeme na ně!

Budeme potřebovat:

  • pohanku (nebojte, do zdravé výživy vás nepoženeme, myslíme korálky ve tvaru zrnek pohanky, také známé jako „trojboké pyramidky“ nebo „pinch beads“), 30 kusů
  • korálky „spike“ 5×8 mm (takže ty menší), 6 kusů
  • japonský rokajl o velikosti 11/0, cca 1 gram (prostě pár kousků)
  • jehlu a nit na šití korálků

Co se barevnosti týče, nejvíce se mi osvědčily neutrální „kovové“ 11/0 a pohanka a spajky v kontrastních barvách – pak nejlépe vynikne špičatý „spajkový“ střed.

Projekt je vhodný pro mírně pokročilé a zdatnější začátečníky. Vzhledem k problematičtějšímu utahování prvních řad tento projekt není úplně vhodný pro naprosté začátečníky, kteří doposud z korálky nic netvořili. Pokud jste dosud z korálků nešili, zkuste si nejdříve natrénovat základní principy na některémnašich dřívějších návodů.

Co se spajků týče, nejlíp do tohoto návodu sedí rozměr 5x8mm, ale pokud zrovna máte po ruce pořádnou zásobu o něco větších spajků (5x10mm), můžete je použít také – já jsem je použila třeba na červeno-černou nebo na bílo-tyrkysovou hvězdu. Myslete ale také na to, že u spajků se občas mohou vyskytnout mírné tvarové nepravidelnosti a pokud to jde, na tento projekt si vybírejte ty s co nejužší základnou.

Pro nejjednodušší kompletaci vezměte spojovací kroužek a provlékněte jej některým z rokajlů na špici hvězdy a pomocí tohoto kroužku již hvězdu bez problémů zavěsíte na náušnicový háček, řetízek či jiný vhodný návlekový materiál. Velmi efektně by také vypadaly zavěšené pomocí šlupny, která by byla „nacvaknutá“ mezi pohanky některého z cípů.

Již brzy si vyzkoušíme další projekt – ukážeme si že k vytváření efektních geometrických kreací nám vlastně stačí jeden jediný pytlíček Rully (a pár rokajlů navíc) … těšíte se?

Tento návod, který pro nás připravila Gianelle, podléhá licenci Creative Commons BY-NC-SA 3.0 CZ. Návod můžete volně šířit, kopírovat i upravovat, pod podmínkou že jej budete šířit zdarma, nebudete jej vydávat za svůj vlastní a v návodech zachováte všechny odkazy na náš web a web autorky návodu. Děkujeme.