Začínáme s korálky – víceřadé návleky na lanku

Dnes, podobně jako v minulém díle, sáhneme opět po tématu, které jsme již v naší sérii korálkových návodů pro začátečníky jednou nakousli – a tím je bižuterní lanko. Populární univerzální návlekový materiál, který vás příjemně překvapí svou odolností i snadným zpracováním. Pokud ale „obyčejný“ návlek není nic pro vás, pojďte se kouknout na další nápady a inspiraci, co že to všechno s lankem lze provádět 😉

Víceřadý návlek

Jak si určitě vzpomenete, když jsme se poprvé bavili o lanku, ukázali jsme si, že takové lanko se obvykle zakončuje kalotou a zamačkávacím rokajlem. Ale víte, že do jedné kaloty můžete pohodlně zakončit i tři kousky lanka o běžné síle? (takže 0,38 nebo 0,45 mm)?


Bez korálků vám takové víceřadé lanko poslouží třeba k zavěšení přívěsku, ale pokud chcete, můžete na taková lanka i navlékat a vytvořit tak jednoduchý víceřadý náhrdelník – v takovém případě ale sáhněte spíše po drobnějších korálcích, třeba po sekaném či klasickém rokajlu nebo po drobných mačkanicích, tak do 3mm v průměru.

Jak „zabrzdit“ korálky pomocí zamačkávacího rokajlu

Velmi často se ale takový víceřadý návlek kombinuje se zamačkávacím rokajlem – ten nám umožní korálky „rozhodit“ po lanku tak, aby mezi nimi zůstaval vždy kousek volného místa. Určitě jste takovou bižuterii už někdy viděli v obchodě  – většinou se průmyslově vyrábí tak, že se plastové korálky přímo lepí k lanku nebo v horším případě k vlasci. My si ale dnes ukážeme, jak stejného efektu dosánout „poctivým“ a nešizeným způsobem.

Na lanko navlékněte požadované korálky – tentokrát spíše větší kusy, tak kolem 8mm – a před a za každý takovýto korálek přidejte jeden zamačkávací rokajl (takže na každý korálek či skupinu korálků – a těch může být na třířadém náhrdelníku klidně kolem 50 kusů – připadnou dva zamačkávací rokajly – ta spotřeba je celkem velká, a je dobré na to myslet už při nákupu).

Korálek posuňte tam, kde jej chcete mít a oba sousední zamačkávací rokajly zamáčkněte – co nejblíže ke korálku. Takto „rozhoďte“ korálky po všech připravených kusech lanka a zakončete kalotou. Nakonec přidejte zapínání dle vlastní volby.

Tip – zamačkávací rokajl, který jste zmáčkli na nevhodném místě, můžete z lanka odstranit tak, že jej znovu zmáčknete – v opačném směru, než jste mačkali poprvé. Při troše štěstí se vám povede rokajl povolit a vysunout, ale ve většině případů to rokajl nevydrží a praskne – zbavíte se ho ale tak jako tak 😉 Dejte ale pozor na to, abyste přitom lanko nepoškodili.

Motanice z kapek

Tady budeme opět rozmisťovat korálky na lanku – ale tentokrát na jejich zabrždění nepoužijeme zamačkávací rokajl, ale jen smyčku z lanka. Spotřeba lanka na tento typ šperků je vskutku pořádná, ale výsledek je oproti zamačkávacímu rokajlu výrazně zábavnější 😉

Připravte si alespoň dva kousky lanka, v délce alespoň 1,5x či 2x delší než je požadovaná délka hotového šperku (vždycky je lepší ustříhnout si raději o něco více – než abyste po dokončení zjistili, že náhrdelník bude příliš krátký) a potom korálky – nejlépe ve tvaru kapek s dírkou ve špici a nebo jazýčků.

Na lanko navlékněte kapku a poté provlékněte konec lanka dírkou v kapce ještě jednou – tak aby lanko kolem kapky vytvořilo smyčku. Zlehka utáhněte. Okolo špice kapky by měla zůstat malá smyčka – podobně jako na fotce. V požadované vzdálenosti takto přidejte další kapku – a potom ještě další … dokud nedosáhnete požadované délky a nebo vám nedojde lanko.

Takto si připravte alespoň dvě lanka a pak je obě zakončete pomocí kaloty.

 Dvouřadý náramek

Pomocí lanka můžete také snadno vyrobit široký náramek z velkých dvoudírkových korálků. Jednoduše zakončete dvě lanka do kaloty a můžete navlékat – začnete spíše drobnými korálky a jakmile se dostanete dost daleko, můžete začít přidávat větší korálky. Druhý konec náramku zakončete obdobně.

Příště si vyrobíme náramek, který vás vskutku překvapí svou jednoduchostí a atraktivním vzhledem. Hlavním použitým materiálem budou … spojovací kroužky. Jo, přesně ty spojovací kroužky z druhého dílu našeho seriálu, ten nudný a nezajímavý komponent, který se cpe všude, ale nikde žádnou parádu neudělá… Fakt neudělá? Jen počkejte, za čtrnáct dní uvidíte 😉