Začínáme s korálky – Jak se starat o šperky a bižuterii

Máme tady prosinec, období adventu … a právě v předvánočním období obvykle nastává doba, kdy my korálkářky jako o život tvoříme dárky pro své blízké a nebo naopak objíždíme trhy a jarmarky a prodáváme plody své práce … a proto si dnes dáme takový malý speciální díl našeho seriálu – tentokrát nebudeme tvořit, ale povíme si, jak se o šperky a bižuterii správně starat, aby vám vydržely co nejdéle hezké.

Co bižuterii nesvědčí?
Samozřejmě záleží na konkrétním kusu, na použitém materiálu a způsobu výroby (stříbrný řetízek z přívěskem a nebo drobné ketlované náušnice z nerezové oceli toho vydrží více než jemný a křehký šitý šperk a korálky z plnobarevného skla vydrží více než ty, co jsou barvené jen na povrchu), ale obecně by se dalo říci, že bižuterii a šperkům úplně nesvědčí:

  • Voda
  • Chemikálie
  • Kosmetika
  • Přímé sluneční světlo
  • Nadměrná zátěž, nárazy, extrémní tah a tlak
  • Nepřetržité nošení

Jak nosit

Když se chystáte „ven“, bižuterii si vždy nasazujte jako poslední a při návratu vždy sundávejte jako první.

Dávejte si pozor, aby šperk nepřišel do přímého kontaktu s kosmetickými přípravky … samozřejmě že není třeba kvůli tomu panikařit, když si třeba přepudrujete tvář a pak si nasadíte náušnice, nic se nestane … ale pokud dostane váš náhrdelník „přímý zásah“ parfémem a nebo jej „ochmatáte“ rukama od krému, může se to ošklivě podepsat na komponentech a případně i na korálcích, které byly dobarvované na povrchu.

Při samotném nošení si ještě dejte pozor na fyzické poškození šperku (třeba prasklá nit nebo korálek, deformace či zlomení komponentů,  vytržení návlekového materiálu z koncovky) – nejčastějšími „viníky“ jsou v těchto případech třeba popruhy od kabelky nebo batohu, svetry a povolené nitě na oblečení (rády se zachytávají o kovodíly) a také malé děti, které si chtějí zblízka prohlédnout tu hezkou věc, co máte zrovna na krku.

Pokud o sobě víte, že se hodně potíte a nebo že máte agresivní pot, mějte se také na pozoru – některé korálky mohou pro kontaktu s potem ztratit barvu a bižuterní kovodíly mohou rychleji korodovat. Pokud je to zrovna váš případ, bude nejvhodnější volit šperky s kovodíly z nerezové oceli a nebo v období, kdy se více potíte (v létě a nebo když jste nemocní), omezit nošení náhrdelníků.

Kdy raději sundat

Většina bižuterie a ručně vyráběných šperků není určena k nepřetržitému nošení.

Určitě je vždycky odkládejte před spaním (aby nemohlo dojít k jejich fyzickému poškození) či při sportu nebo fyzicky náročné práci (zde jde nejen o možnost poškození šperku, ale především o vaši vlastní bezpečnost).

Nenoste šperky do vody, vždy je sundejte před mytím, koupáním, návštěvou bazénu, lázní či sauny a nebo při práci s vodou a chemikáliemi. A pokud vyrazíte na dovolenou k moři, před cestou na pláž je také raději odložte … mořská voda je snad nejagresivnější prostředí, kterému můžete šperk vystavit.

Jak skladovat

Mnoho lidí skladuje šperky nebo bižuterii v koupelně – je to přece logické, u koupelnového zrcadla se přeci krášlí nejlépe. Šperkům ale vlhké prostředí koupelny příliš nesvědčí, může způsobovat korozi na kovodílech a změnu barvy některých druhů korálků. Také není dobré dlouhodobě skladovat šperky na přímém slunečním světle, které může u některých korálků způsobit vyblednutí barev. Nejvhodnější je skladovat šperky na suchém místě mimo dosah přímého slunečního světla – a nejlépe tak, aby se na ně příliš neprášilo a aby se „necuchaly“ do sebe. Ideální je třeba nějaká pěkná šperkovnice nebo skříňka – a na šperky, které nosíte nejčastěji si můžete pořídit nějaký pěkný a stylový (a vhodně umístěný) stojan nebo věšák.

Pokud musíte šperk přenášet, vězte že nejlépe mu bude na krku, na uchu či na ruce – prostě tam, kam patří. A pokud jej zrovna tam nemůžete dát, nejlepší bude, když jej uložíte do vhodné pevné krabičky o dostatečné velikosti do bublinkové obálky. V případě nouze můžete drobnější a odolnější šperky přenášet v samostatné kapse v kabelce – ale nikdy ne spolu s dalšími předměty. Opět – bráníme se tak možnému fyzickému poškození.

Jak čistit

Tady také hodně záleží na použitém materiálu a technice, ale obecně můžeme říci, že neuděláte chybu, pokud šperk zlehka očistíte suchým měkkým hadříkem, štětečkem nebo měkkým kartáčkem.

Nerez versus bižuterie

Co se kovodílů týče, hodně záleží na tom, z jakého materiálu jsou vyrobeny. U nás máte na výber z obecného bižuterního kovu a nerezové oceli. Jaké jsou rozdíly? Bižuterie je levnější, k dostání v širším sortimentu a v několika barvách (stříbrná, měděná, starozlatá, antracitová … ),ale má tendenci při nošení ztrácet barvu a oxidovat a při nošení přímo na těle může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci (svědění, vyrážka). Nerezová ocel je o cosi dražší, sortiment je omezen v podstatě jen na základní kovodíly a dá se sehnat jen v jedné jediné – ocelové – barvě. Na druhou stranu při nošení neoxiduje, nemění barvu a neztrácí lesk, je velice odolná a poměrně dobře jí snášejí i alergici … no a jeden zcela zákulisní postřeh – komponenty jsou sice dražší, ale oproti obyčejné bižu nesrovnatelně lépe zpracovány.

Ehmmm, a když už se s tím něco po … toto … stane?

Samozřejmě, nic netrvá věčně – a zejména bižuterie ne. Ani při sebelepší péčí se nemůžeme vyhnout jistému opotřebení, které jde ruku v ruce s používáním. Bižuterní komponenty nám dříve nebo později (dle toho, jakou péči budeme danému kusu bižuterie věnovat) olezou a nebo zoxidují, rozsype se karabinka, lanko se zlomí a nebo si vytrhneme návlekový materiál z koncovky a nebo přetrhneme nit … no jo, ale co teď s tím?

Pokud se jedná o ručně vyráběný šperk a víte, kdo je výrobcem, je nejlepší se s opravou (a to klidně i pozáruční) obrátit přímo na něj (a nebo na obchod, kde jste šperk koupili a oni to už zařídí), protože výrobce přeci jen bude nejlépe vědět, jak jej opravit 😉 I když … pokud se šperk poškodil vinou špatného zacházení, výrobce vás stoprocentně nepochválí ;))

Pokud už netušíte, kde jste šperk koupili a nebo kdo ho vyrobil, zkuste se třeba obrátit na personál své oblíbené korálkárny. V některých vám šperk přímo opraví a nebo opravu zařídí (ale pozor, ne každá korálkárna tuto službu nabízí), v jiných vám třeba poradí a navedou vás tak, abyste si byli schopni jednoduché opravy provést sami a nebo vám doporučí odborníka, na koho se s náročnější opravou můžete obrátit.

Takže takhle … není to příliš složité, vlastně stačí používat zdravý rozum a můžete svým šperkům a bižuterii dost výrazně prodloužit životnost. Pokud sami tvoříte a své výrobky třeba dáváte darem svým blízkým a nebo je prodáváte, zvažte, zda nechcete vytvořit nějaký letáček s pokyny k nošení a údržbě a ke svým výrobkům jej přikládat.