Začínáme s korálky – jak zakončit řemínek či šňůrku

Nedávno jsme si povídali o různých druzích návlekových materiálů, od vlasců a nití až po pryžové šňůrky … a dnes se k návlekovým materiálům zase na chvíli vrátíme – podíváme se především na různé druhy šňůrek a řemínků a ukážeme si, jak je profesionálně zakončit.

Na zakončování těchto návlekových materiálů používáme různé druhy koncovek a konkrétní druh koncovky vybíráme podle síly a tvaru návlekového materiálu, který chceme zakončit.

Koncovka nebo zapínání?

Mnoho začátečníků nerozlišuje mezi „koncovkou“ a „zapínáním“, což často působí mnohá nedorozumění. Koncovka je pouze ten komponent, který zakončuje návlekový materiál, potřebujeme vždy dva kusy (na každý konec jeden) a sama o sobě nám neposkytuje žádnou možnost, jak šperk zapnout (umožňuje nám pouze dále připevnit další komponent, který to umí). Zapínání (záponka, uzávěr …) je zase ten kus, který slouží k samotnému zapnutí šperku, ale už nám sám o sobě obvykle nijak neřeší způsob připevnění k návlekovému materiálu či ke šperku samotnému (ano, zapínání má sice očko, ale veřte mi … přivázat ho přímo k danému návlekovému materiálu není úplně dobrý nápad… ). Pokud tedy chcete z kusu šňůrky vyrobit náramek či náhrdelník, budete potřebovat koncovky (dva kusy) i zapínání (jeden kus či jednu sadu, dle typu zapínání) – a ještě k tomu spojovací kroužky (alespoň dva kusy), abyste mohli zapínání ke koncovkám připevnit.

Jo, a ještě jedna věc … uzlíky se pro zakončování šňůrek či připevňování zapínání používají jen velmi zřídka. Mnohé návlekové materiály (třeba kulaté kůže, pryžové dutinky nebo bižuterní lanko)  se vlastně ani zauzalovat nedají a nebo se zauzlováním mohou poškodit. A když už se vám takový uzel povede, obvykle nevypadá příliš dobře a může být i dost nepohodlný při nošení.  Nehledě na to, že pokud zapínání ke šperku „napevno“ přivážete, budete mít pak celkem problém, pokud byste jej chtěli někdy v budoucnu třeba vyměnit a nebo třeba upravit délku šperku  – v takovém případě byste museli šperk defakto celý rozebrat a udělat od začátku nový. 😉

Samozřejmě koncovky i zapínání můžete pořídit v různých provedeních – o nejpopulárnějších typech zapínání jsme se bavili v předchozích dílech a dnes se podíváme na koncovky 😉

Pružinky

Používají se zejména k zakončování silnějších návlekových materiálů (pryžová dutinka, kulatá kůže) či víceřadých návleků slabších materiálů (třeba několik bavlněných šňůrek) a výborné jsou také na zakončování modistických dutinek. Dají se koupit v různých sílách a proto si vždy vyberete takovou, aby seděla k návlekovému materiálu, který hodláte použít. Fungují tak, že vybraný návlekový materiál vsuneme do otevřeného konce pružinky a poslední otočku zmáčkenem kleštěmi tak, aby se „zakousla“ do použitého materiálu.

Koncovky na kůži

Tyto koncovky se obvykle používají k zakončování kožených řemínků, tenkých pryžových šňůr, bavlněných nebo nylonových šňůrek nebo jiných návlekových materiálů o síle 1 – 2 mm. Fungují tak, že doprostřed koncovky položíme konec návlekového materiálu dle naší volby a pak přes něj postupně přehneme boční plíšky. Takhle to vypadá velice jednoduše, ale věřte mi … není. Koncovka je malá, vypadává z ruky a než se vám povede ji kolem návlekového materiálu natvarovat tak, aby vypadala dobře a pevně držela,  bude to chtít trochu cviku …

Široké (ploché) koncovky

Tyto koncovky se používají obvykle na stuhy, splétané kůže, sametky nebo na jiné ploché návlekové materiály, či případně na široké víceřadé návleky, teoreticky se dají použít i na široké náramky – pletené, háčkované a nebo vyrobené z kůže. Dostanou se koupit skutečně v různých šířkách. Fungují tak, že do koncovky vsuneme návlekový materiál dle potřeby a pak kleštěmi koncovku zavřeme tak, aby se „zoubky“ na koncovce „zakously“ do návlekového materiálu.

Chcete-li, můžete si u všech takovýchto koncovek pomoci kapkou kvalitního lepidla (dvousložkové, sekundové nebo některé ze speciálních lepidel na bižuterii), které kápnete do koncovky, poté vložíte návlekový materiál, necháte lepidlo zaschnout dle pokynů na obalu a teprve poté koncovku uzavřete.

Po uzavření zkuste za koncovku zatáhnout, abyste si ověřili, zda bude na výrobku dobře držet. No a pak jen pomocí spojovacích kroužků ke koncovkám připevněte zapínání dle vlastní volby.

A jako u všech kovodílů, i tady doporučuji pořídit si raději více koncovek, než budete potřebovat a v případě, že nějakou při práci zničíte nebo příliš zdeformujete, raději sáhnout po nové .

A jde to i bez kovu?

Samozřejmě 😉 Existuje mnoho variant zakončení šňůrky a nebo řemínku bez použití kovových komponentů – mezi ty nejpopulárnější patří něco, čemu tak nějak lidově říkáme šoupací uzlíky (skautům možná tato technika připomene klasickou rybářskou spojku 😉 )

Tento způsob se hodí hlavně na zakončování jednořadých náhrdelníků, které ale nejsou příliš těžké (takže třeba když chcete na šňůrku zavěsit jednoduchý přívěsek nebo jen pár korálků). Obrovskou výhodou je to, že si můžete délku náhrdelníku nastavit skutečně tak, jak potřebujete, prostě akorát do výstřihu ;). Vždy si ale vyberte návlekový materiál, který se snadno uzluje (třeba bavlněnou nebo nylonovou šňůrku)

Připravte si návlekový materiál v délce, kterou pohodlně přetáhnete přes hlavu. Do středu návleku umístěte přívěsek nebo korálky, které na něm chcete mít a na koncích uvažte uzlíky tak, jak je uvedeno na této stránce. (Návod je sice v angličtině, ale fotky jsou poměrně názorné). Když teď zatáhnete za konce od uzlíků, uzlíky se posunou dále od sebe a návlek se zkrátí. Když zase zatáhnete za samotný náhrdelník, návlek se opět prodlouží na plnou délku

Takže to teď bude fungovat asi takhle – náhrdelník roztáhnete na plnou délku, přetáhnete přes hlavu a zatáhnutím konců od uzlíků si pak nastavíte požadovanou délku.

No a příště budeme zase ketlovat. Ukážeme si několik zajímavých nápadů, jak „obyčejnou“ technikou ketlování vytvořit velice efektní a nápadité šperky a ukážeme si také, na co se používá další typ kovových komponentů – rozdělovníky a ramínka.