Začínáme s korálky – náramek z kroužků

Tento náramek nám poprvé vyrobila naše lektorka a výborná korálkářka Kamila  a ta se zase inspirovala při jednom z našich nákupních výletů do Jablonce. Jeho výroba je nečekaně snadná, poměrně nenáročná na materiál a výsledek je přitom neskutečně efektní – takže si v dnešním díle ukážeme, jak na něj.

Náramek z kroužků

Materiál:
Dvě velikosti spojovacích kroužků (jedny větší – tak 10 – 12 mm v průměru – a nejlépe ze silnějšého drátu, druhé menší, tak 4 mm v průměru), korálky s větší dírkou (my používáme Matubo 6/0 3-CUT, ale můžete zvolit jakýkoliv jiný větší rokajl nebo jiné korálky, které se dají navléct na větší používané kroužky) a zapínání dle vaší volby.

Nejprve se podívejte na malé kroužky a zkontrolujte, zda jsou dobře dovřené. Pokud nejsou, zavřete je – tak aby se přes sebe jejich konce nepřekrývaly, ale nasedaly hezky na sebe. Pak vezměte větší kroužek. Otevřete jej…

… a navlékněte na něj  jeden korálek, dva malé kroužky, jeden korálek, dva malé kroužky. A zavřete. Super. Nyní otevřete druhý větší kroužek. Navlékněte na něj jeden korálek, pak dva malé kroužky, které jsou spojeny s předchozím velkým kroužkem, jeden korálek a další dva malé kroužky. A zavřete.

Obdobně pokračujte až do dosažení požadované délky. Pokud chcete, můžete na větší kroužky navlékat i více korálků, pokud se tam vejdou. Já jsem ve třetím kroku zkusila přidat na každou stranu dva korálky místo jednoho a vůbec to nevypadalo špatně. (Všimněte si také dost odstrašujícího vzhledu nehtu na mém palci – pokud tak nechcete dopadnout taky, používejte k otevírání kroužků dvoje kleště ;))

Po dosažení požadované délky přidejte ke koncovým malým kroužkům zapínání dle vlastní volby.

Náušnice:

K náramku si můžete stejným způsobem vyrobit i náhrdelník a dokonce i náušnice.

Stačí když na první velký kroužek navléknete pět korálků a pouze dva malé kroužky, ke kterým připojíte další velký kroužek  –  a k tomu pak již jen přidáte náušnicový háček.

Korálky místo malých kroužků:

Místo malých kroužků můžete používat třeba dvojité kroužky nebo korálky s velkými dírkami – raději si ale zkontrolujte, zda se do vybraného korálku skutečně pohodlně vejdou dva velké kroužky zároveň. Kamila ve svém původním náramku použila právě kovové korálky s velkými dírkami.

Co je to Matubo 6/0 3-CUT? 

Matubo je značka  kvalitních českých mačkaných korálků. Matubo 6/0 3-CUT je korálek – defakto se jedná o „mačkaný rokajl“ o velikosti 6/0 –  na kterém byly vybroušeny tři plošky, což těmto korálkům dodává velice zajímavý a neotřelý vzhled. My jsme v tomto projektu používali právě tento typ korálků v červeno-stříbrné barevné kombinaci.

Tip: Chainmaille

Pokud se vám práce s kroužky zalíbila, vězte  tímto jednoduchým náramkem vaše možnosti nekončí. Existuje technika, známá jako „chainmaille“, která pracuje výhradně s různými druhy kroužků. Historicky vychází z technik, které se používaly při výrobě kroužkové zbroje, v dnešní době se používá zejména pro výrobu šperků, oděvních doplňků či bytových dekorací.

Pokud se chcete o této technice dozvědět více, koukněte třeba na následující stránky, kde najdete více informací či volně dostupné návody.

Příště se opět vrátíme k bižuternímu lanku a ukážeme si, velmi netradiční způsob, jak jej využít k výrobě neskutečně roztomilých náušnic ve tvaru zvonků.