Návod – Venetian Lace (krajkové náušnice/rondelky)

Zrzavá Kočka přeje všem svým zákazníkům a návštěvníkům webových stránek krásné prožití Vánoc a hodně zdraví a štěstí v novém roce.
A jako drobný dárek a poděkování za Vaši přízeň pro Vás opět přinášíme poctivou várku sváteční inspirace …

Letos si dáme jenom jeden jediný vánoční projekt – ale nebojte, i s jedním jediným návodem si můžete užít spoustu zábavy – zvlášťe jestli mu podlehnete stejně jako my 😉 Vytvoříme si takový netradiční šitý komponent – prototyp původně vznikl jako náušnice, ale pokud byste raději něco na krk, není problém hotové díly použít jako korálkové korálky a navléci je na lanko … třeba proložené vinutkami ve tvaru disku nebo jinými podobnými korálky. No a v neposlední řadě – při vhodné volbě barev bude vypadat skvěle i na vánočním stromku.

Středem každého komponentu je kulička, obšitá korálky Matubo Superduo, 8/0 a Miniduo, která je dále bohatě dozdobena šitým krajkovým „límcem“ z rokajlu 11/0 a 15/0.

Takže … jdeme na to ne?

Připravíme si (na 1 pár náušnic)

  • Matubo Miniduo – 20 kusů
  • Matubo Superduo – 40 kusů
  • Matubo 8/0 – 60 kusů
  • Japonský rokajl 11/0 – cca 4 gramy
  • Japonský rokajl 15/0 – cca 0,5 gramu
  • 10 mm plastové výplňové kuličky –  2 kusy (volitelně)
  • Náušnicové háčky, spojovací kroužky (nejlépe naše oblíbené tenké nerezové)
  • Jehla a nit na šití z korálků

Projekt je vhodný spíše pro mírně pokročilé a zdatnější začátečníky. Sám o sobě není příliš složitý, ale chce to umět aspoň trošku obstojně utahovat a neztratit se v jednotlivých řadách krajkového zdobení ;)Pokud jste ještě nikdy z korálků nešili, doporučujeme nejdříve vyzkoušet některý z našich jednodušších návodů.

Nejlepšího výsledku dosáhnete, když použijete všechny korálky kromě rokajlu 11/0 ve stejných či podobných barvách a rokajl 11/0 pak v barvě kontrastní, ale s barvami si můžete krásně pohrát ve středové části i v obvodovém krajkovém zdobení.

Takže teď už fakt můžeme jít na to 😉 Obrázky jsou klikatelné a po rozkliknutí každého obrázku se vám zobrazí fotka ve větší velikosti spolu s komentářem, co se to na fotce vlastně děje 😉

Tipy:

  • S výplní či bez výplně? Toť otázka 😉 Pokud jste zvyklí pevně utahovat, je možné že se vám povede ušít náušnice i bez výplně. Pokud jste ale s utahováním tak trochu na štíru a nebo místo náušnic chcete radši náhrdelník s rondelkami, raději tam tu výplňovou kouli šoupněte, kulička vás navede jak moc utahovat a budete mít jistotu, že si „kuli“ nepromáčknete ;).
  • Pokud s utahováním skutečně těžce bojujete a nedaří se vám uzavřít druhou stranu kuličky, zkuste ji raději ušít „napůl“ – první polovinu podle kroků  1 – 8, druhou podle kroků 1 – 10. Poté obě poloviny složte k sobě tak, aby 8/0 zapadaly do sebe a všechny je pevně prošijte. Ušetříte si problematické utahování, mnohonásobné provlékání posledních řad a krkolomné přesuny na obvod.
  • Při šití krajky můžete bez obav zkusit mírně zaexperimentovat. Vyměňte prostřední rokajl 11/0 v poslední řadě za rokajl jiné velikosti (na ukázkových fotkách najdete třeba 15/0, ale moc hezky by vypadal i větší korálek a nebo drobná kapka) a nebo vůbec zkuste krajkovou část ušít z několika barev korálků. Moc efektně by vypadal barevný přechod – kdyby se každá řada „krajky“ šila jinou barvou.
  • Nejvhodnější je zavěsit náušnici přes tenký spojovací kroužek (najdete je u nás v oddělení nerezu) a nebo – čistě teoreticky – také přes malou šlupnu, kterou zavěsíte mezi korálky v krajkové části.
  • Barvu nitě volte především podle barvy Superdua /Minidua – pokud bude někde nit prosvítat, tak právě mezi nimi 😉

P.S.: Budeme moc rádi, když se nám svými výtvory pochlubíte.

Fotky svých výtvorů podle našich návodů můžete nasdílet na náš Facebook a nebo nám je zaslat mailem na adresu kurzy@zrzavakocka.cz a my je nasdííme na Facebook a pokud se nám jich sejde dostatek, můžete se těšit i na zákaznickou galerii na našich webových stránkách.

 

Tento návod, který pro nás připravila naše „dvorní šička“ Nela Kábelová, podléhá licenci Creative Commons BY-NC-SA 3.0 CZ. Návod můžete volně šířit, kopírovat i upravovat, pod podmínkou že jej budete šířit zdarma, nebudete jej vydávat za svůj vlastní a v návodech zachováte všechny odkazy na náš web a web autorky návodu. Děkujeme.