Začínáme s korálky – rokajl

Rokajl, perličky, anglicky také „seed beads“ … dnes se budeme bavit o nejrozšířenějším druhu skleněných korálků vůbec.

Technická poznámka: fotografie jsou pouze ilustrační. Mnoho vyobrazeného materiálu pochází ze soukromých zásob autorky článku, nemůžeme tedy garantovat, že všechen materiál, který zde uvidíte, bude dostupný také u nás na prodejně.

Co to vlastně je …

Rokajl je jeden z druhů skleněných korálků – troufám si říct že snad jeden z nejznámnějších a nejtypičtějších druhů korálků vůbec – prostě klasické drobné skleněné perličky různých velikostí.

Jak se vyrábí?

Ve stručnosti by se výroba rokajlu dala popsat asi takto – nejdříve se vyrobí dlouhá, dutá skleněná trubička. Ta se naseká na drobné kousky a ty se pak dále opracovávají (třeba omíláním nebo zahřátím v peci), aby získaly ten typický zaoblený tvar – a úplně nakonec se hotové korálky mohou opatřovat dalšími povrchovými úpravami (pokovy, listry, matování … ), které jim dodají ještě zajímavější vzhled.
Tady se třeba můžete podívat na proces výroby rokajlu v podání japonské firmy Miyuki.

Česko, Čína, Japonsko …

No jo, ale rokajlu je spousta … jak si vybrat ten správný?  U rokajlu je rozhodující zejména náš záměr – co s ním vlastně chceme dělat – a s ním nedílně spojená i jeho kvalita – čímž se rozumí zejména tvarová a velikostní pravidelnost. Pokud chceme rokajl jen navlékat, vystačíme si i s méně pravidelnými korálky. Pokud ale chceme vyrábět šité šperky, nejlepších výsledků dosáhneme pouze se skutečně pravidelným rokajlem.

A o kvalitě rokajlu nám toho může spoustu napovědět i země původu … Takže to vezmeme hezky po řadě …

Dneska se v Asii už vyrábí doopravdy kdeco – takže se nemůžeme moc divit tomu, že i korálky se k nám ve velkém valí z Číny – koneckonců čínské zboží je laciné, tak proč ne?
No jo, ale zrovna u rokajlových korálků to není až tak jednoduché a nízká cena bohužel většinou znamená také nízkou kvalitu. Čínský rokajl je obvykle velmi nepravidelný (korálky jsou různě velké a často různě zdeformované) a často bývá jen barvený po povrchu a tyto barvy jsou velmi nestálé – korálky se tedy mohou odřít ještě při práci a nebo po krátké době nošení.
Čínský rokajl naleznete v některých korálkových obchodech, ale zejména třeba v galanteriích, hračkářstvích či výtvarných potřebách – prostě všude tam, kde korálky tvoří jen jakýsi doplňkový sortiment – a občas v těchto obchodech bývá dokonce dražší než kvalitní korálky ve specializované prodejně.
A k čemu se takový rokajl hodí? Není špatný třeba na klasické navlékání, výrobu korálkových květin nebo zvířátek (ale i tam je lepší sáhnout po kvalitnějším rokajlu) nebo na zdobení textilu. Třeba na výrobu šitých šperků ale není příliš vhodný.
A jen tak mimochodem – u nás v obchodě čínský rokajl nenajdete vůbec 😉

Pokud chceme nějaký rozumný poměr ceny a kvality, můžeme sáhnout po rokajlu Preciosa. Je to český výrobek a cenově vychází kolem 35 korun za 50g sáček. Tento rokajl se hodí jak na klasické navlékání, tak na většinu technik šití z korálků – pouze u drobného „geometrického“ šití či obšívání kabošonů doporučuji sáhnout po kvalitnějším, japonském rokajlu.
Sortiment rokajlu Preciosa se stále mění, v závislosti na tom, co je teď zrovna vyrobeno – což má své pro a proti. Pozitivum je velmi široká barevná škála a rozmanitost sortimentu – vždycky můžete narazit na nějakou novinku, která vás příjemně překvapí, nevýhodou je ale to, že třeba není možné dokoupit korálky podle barvy a  nebo si „objednat“ korálky v dané barvě a velikosti. Prostě jakmile se daný druh rokajlu vyprodá, nemůžeme vám slíbit, kdy a zda vůbec se znovu bude vyrábět (áno, takže pokud narazíte na zajímavou barvu rokajlu Preciosa, udělejte si pořádné zásoby). Jako hlavní nevýhodu rokajlu Preciosa vidíme to, že sáčky s korálky nejsou označeny kódem barvy ani velikostí – což nám může pořádně zkomplikovat život, pokud potřebujeme přesně danou velikost korálků do návodu – ale nezoufejte, rádi vám s výběrem rokajlu pomůžeme a nebo si můžete u pokladny půjčit vzorník, podle kterého pak potřebnou velikost snadno najdete.

A i u českého rokajlu můžete občas narazit na nestálou povrchovou úpravu – obvykle se jedná o světlé „kovové“ odstíny nebo velmi výrazné až křiklavé odstíny fialové či růžové – takové korálky mohou při práci či při nošení „slézt“ – my osobně se snažíme těmto barvám spíše vyhýbat, ale mezi zákazníky jsou velice žádané, takže se v naší nabídce mohou stále objevovat. Pokud si nejste jisti, zeptejte se  – už to máme celkem v oku, rádi poradíme. A pokud by se náhodou stalo a nějaké korálky – jakékoliv korálky – z naší nabídky by vám při práci nebo nošení slezly – sice to není důvodem k reklamaci, ale budeme rádi, když nám dáte vědět.

Hodně kvalitní rokajl se pak vyrábí ještě v japonsku, kde se jeho výrobou zabývá hned několik firem – třeba Miyuki, TOHO a Matsuno. Japonský rokajl je velmi pravidelný (pozor – nikoliv však dokonale – technologie výroby rokajlu je prostě taková a ke drobným nepravidelnostem tam prostě občas dochází – a kvalitou se může lišit značka od značky, barva od barvy či dokonce jedna várka od druhé – někdy se holt zadaří dobře a někdy zase ne až tak dobře), vyrábí se v široké barevné škále a korálky jsou obvykle pečlivě značeny kódem barvy i velikostí – takže vyhledání té správné velikosti či dokoupení potřebné barvy není problém.
Japonský rokajl je ale také výrazně dražší než ten český … cena japonského rokajlu začíná na nějakých 16 korunách za 10 gramů za ty nejobyčejnější barvy – a u těch nejluxusnějších povrchových úprav (to jsou třeba korálky pokovené drahými kovy) se může cena šplhat k několika desítkám korun za jediný gram.
Jako největší výhodu japonského rokajlu vidím obstojnou kvalitu, stálý sortiment, atraktivní barevnou škálu a přesné značení velikostí. A také to, že i v malých velikostech můžete vybírat z ohromné barevné škály – japonský rokajl se běžně vyrábí až do velikosti 15/0, kdežto v českém rokajlu na tak drobné korálky narazíte jen málokdy.
A co se týče stálobarevnosti, tak samozřejmě i u „japonců“ se můžeme setkat s korálky barvenými na povrchu a některé z nich se mohou odírat či blednout, ovšem dle našich zkušeností je japonský rokajl obvykle odolnější než ten náš, výrobci se na svých stránkách ochotně přiznávají k tomu, které barvy se mohou odírat a většina japonských značek tyto „problematické“ barvy vyrábí i v nějaké „odolnější“ variantě (Miyuki jí říká Duracoat, TOHO zase Permanent Finish) – ty jsou sice dražší, ale vydrží výrazně více než ty obyčejné.
U nás můžete nakoupit japonský rokajl značek Matsuno (vel. 11/0 a 15/0) a Miyuki (vel. 15/0).

Takže ještě jednou … jak poznat kvalitní rokajl? Dobře si jej prohlédněte – pokud rokajl obsahuje mnoho nestejných a defektních kusů – raději nebrat. Koukejte také raději na cenu, bude-li podezřele nízká, raději si korálky pořádně prohlédněte. Koukejte se po cedulkách a cenovkách, hledejte logo, značku nebo zemi původu – a pokud nenajdete, ptejte se.

Typy a tvary

Nejčastěji se setkáte s kulatým rokajlem – což je rokajl vyrobený ze skleněné tyče o kulatém průřezu. Nepředstavujte si ale korálek ve tvaru kuličky (pokud je to kulička, není to rokajl, ale mačkaný korálek), ale spíše ve tvaru krátkého zaobleného válečku. Právě kulatého rokajlu naleznete v našem sortimentu nejvíce – a to jak u českého, tak u japonského. Najdete u nás ale i další tvary …. jako je například sekaný rokajl – čípky, tyčinky, dvoukrátky a tříkrátky. Sekaný rokajl vypadá velmi efektně – ale může mít ostré hrany, tudíž se nehodí na výrobu šitých šperků (protože by se o tyto ostré hrany mohly řezat nitě) – moc krásně bude ale vypadat v obyčejných návlecích na lanku a nebo v bytových dekoracích různého druhu. Hodně populární je také japonský válečkový rokajl – typickým zástupcem je třeba Miyuki Delica nebo TOHO Treasures. Ten má vyloženě tvar válce, není téměř vůbec zaoblený, ale nemá ostré hrany a obvykle bývá vysoce pravidelný. Používá se zejména na šité šperky, kde se využívá jeho pravidelnosti.
Další populární typ rokajlu jsou „kapky“ – tedy korálky s dírkou mimo střed.
Občas můžete narazit i na rokajl typu „farfalle“ – tyhle korálky mají tvar mašličky nebo osmičky a mají dírku uprostřed. Vypadají skvěle třeba v obyčejných návlecích, ale dá se s nimi i hezky šít.
A ještě existuje rokajl probrušovaný – možná jej znáte pod názvem „šarlotky“ nebo „charlottes“ – tyto korálky na sobě mají náhodně vybroušené plošky, které jim dodávají výjimečný lesk. Jedná se o velmi vzácný a poměrně drahý druh rokajlu.

Dále se ještě můžete setkat třeba s rokajlem dvoudírkovým – typickými zástupci jsou třeba korálky Miyuki Tila (ve tvaru čtverce) nebo Preciosa Twin (ve tvaru „olivky“). Mnohem častěji se ale dvoudírkové korálky vyrábějí technologii mačkání, která je sice o něco nákladnější, ale zase  se vyznačuje vyšší kvalitou a pravidelností a přesnějším tvarem výsledných korálků. V našem sortimentu naleznete korálky Miyuki Tila, korálky Preciosa Twin ale už nikoliv – jsou bohužel poměrně značně nepravidelné, namísto Twinů u nás můžete koupit mačkané korálky Superduo, které se Twinům podobají tvarem i velikostí, ale jsou výrazně pravidelnější.

A vůbec … mrkněte na web Preciosy, tam je spousta zajímavých informací 🙂

Velikosti

Určitě jste si všimli, že rokajlové korálky můžete pořídit v různých velikostech. Tyto velikosti se obvykle značí číslem v tzv. nulkové řadě – třeba 11/0 – toto číslo kdysi znamenalo počet korálků, který se vejde do návleku o délce jednoho palce – jak se ale měnila a vylepšovala technologie výroby rokajlu a korálky byly čím dál pravidelnější, přestala tato rovnost platit. Číslování se ale používá dodneška.
Na internetu, v korálkové literatuře i v propagačních letácích výrobců korálků najdete různé převodní tabulky, kde najdete ke každému číslu v nulkové řadě příslušný převod na milimetry a pokud půjdete nakupovat k nám, budou mít všechny druhy japonského rokajlu a Matuba označenu velikost přímo na balíčku a pro výběr rokajlu Preciosa vám rádi zapůjčíme vzorníček.

To nejdůležitější co byste si měli o velikostech rokajlu zapamatovat je to, že čím vyšší číslo v nulkové řadě, tím menší korálky ve skutečnosti jsou – a že pokud pracujete podle návodu, kde je velikost rokajlu přesně uvedena, měli byste ji pokud možno dodržet. A také, že toto značení není nijak standardizováno – což v podstatě znamená že korálky, které mají stejná čísla, ale pochází od různých výrobců, se mohou mírně lišit tvarem a velikostí.

Možná se budete ptát – a jaká z těchto velikostí je taková „normální“? Na toto se poměrně špatně odpovídá, protože záleží zejména na tom, jak hodláte tyto korálky využít. Ale obecně by se dalo říct, že třeba na navlékání na šňůrky – třeba jako hračka pro děti – se hodí rokajl od velikosti 6/0 nahoru. Na šité šperky se obvykle používají velikosti od 15/0 do 6/0. A když už jsme u toho, tak 15/0 je zase považována za nejmenší běžně používanou velikost – cokoliv menšího už je rarita a pokud narazíte na rokajl menší než 16/0, jedná se už o poměrně vzácnou starožitnost. Tyto korálky už jsou skutečně, skutečně malé. (koukněte na fotku na začátku odstavce … tu používá naše lektorka šitého šperku ke strašení začátečníků. Ty největší červené korálky jsou TOHO 15/0, které mají rozměry zhruba 1×1,5 mm. Jo, přesně to samé TOHO 15/0, které je o odstavec výše na té fotce vedle korunové mince).

A co Matubo? To je vlastně taky rokajl, nebo ne?

Nooo … je i není 🙂 Matubo je unikátní druh českých skleněných korálků, které by se daly označit jako „mačkaný rokajl“. Z technologického hlediska se jedná o mačkaný korálek (takže se vyrábí tak, že se roztavené sklo „odmáčkne“ do formy), ale tvar (a samozřejmě i využití) má podobný jako klasický rokajl. Díky technologii mačkání jsou tyto korálky dokonale pravidelné – na druhou stranu ale musíme počítat s vyšší cenou (začínáme na 30 korunách za 10 gramů) a jsme také omezeni velikostí korálků, které můžeme vyrobit (mačkané tvary končí asi na 2mm a menší už to nejde).
Matubo se hodí všude tam, kde používáte klasický rokajl – ale díky své vysoké pravidelnosti se nejčastěji používá právě k výrobě šitých šperků. Chcete-li se o mačkaném rokajlu a dalších korálcích značky Matubo dozvědět více, navštivte přímo web této značky a nebo se mrkněte na recenzi korálků Matubo 7/0 a 8/0 z pera naší dvorní šičky Gi.

Tak dobře, v rokajlu máme celkem jasno. A příště … příště budeme šít. Ukážeme si jednu z nejjednodušších technik šití z korálků  – peyote steh – a vyrobíme si šité válečky, které můžete použít třeba jako součást náhrdelníku čí náramku. Pokud se chcete zásobit předem, kupte si kvalitní rokajl (nejlépe japonský a nebo Matubo, ale pokud je zrovna nemáte po ruce, postačí i Preciosa) ve vhodné velikosti (nejlépe 8/0), jehlu na korálky a nylonovou nit na šití z korálků (třeba Superlon).