Začínáme s korálky – Vánoční ozdoby

Vánoce už jsou za rohem, co? Ale nee, nebojte, u nás vám ještě pouštět koledy nebudeme, ani vás nepřetáhneme smrkovou větví – i když zase proti takovému svařáku, cukroví a čokoládě zas až tak velké výhrady nemáme, ať už přijdou ve kterékoliv části roku. Ale na druhou stranu, pokud si chcete vyrobit  své vlastní korálkové vánoční ozdoby, je třeba se do toho pustit s patřičným předstihem. Takže třeba … zrovna teď.

Klasické vánoční ozdoby z korálků si možná pamatujete ze svého dětství – určitě visely na vánočních stromcích vašich babiček. Tyto ozdoby se vyráběly především ze speciálních foukaných skleněných korálků či případně z mačkanic, ohňovek a sekaného rokajlu. Technika jejich spojování se v mnoha ohledech podobá některým technikám šití z rokajlu (třeba síťový, třásňový či pravoúhlý steh), ale místo nitě se na jejich výrobu používá tenký drát. A vůbec … podívejte se třeba na web firmy Rautis, která se stále zabývá výrobou těchto krásných ozdob. Můžete si u nich zakoupit hotové ozdoby, kreativní sady na výrobu ozdob a nebo se jen nechat inspirovat obrovskou nabídkou návodů (pozn. autora – korálky od firmy Rautis v naší nabídce nenajdete, ovšem můžete  u nás vybírat z širokého sortimentu rokajlu, tyčinek a mačkaných a broušených korálků, ze kterých také můžete vytvořit moc krásné vánoční ozdoby).

No jo, a něco trochu jednoduššího by nebylo?

Ale jasně že jo 😉 Pokud jste začátečník, máte na tvorbu málo času a nebo hledáte pěkné téma na předvánoční tvoření s dětmi, jeden tip bychom pro vás měli 😉

Dnes se poměrně běžně dají koupit navlékací základy na vánoční ozdoby. Prostě tři (čtyři, pět …) drátky, které jsou uprostřed sletovány do tvaru hvězdy. No a na tyto základy si pak navléknete korálky dle vlastního výběru a vytvoříte si tak originální vánoční dekoraci.

Takže … co si nachystat? Navlékací základy ve velikosti dle vašeho přání, různé druhy korálků (od rokajlu o velikosti cca 11/0 až po velké mačkané a nebo broušené korálky ve tvaru kuliček či kapek s dírkou po délce), všechny troje základní bižuterní kleště (ploché, ketlovací a štípací) a nebo jen štípací kleště a k nim dobré lepidlo.

A jdeme na to. Na jeden z cípů hvězdy začneme navlékat korálky. Je vhodné začít alespoň pár kousky rokajlu – holt uprostřed je málo místa a my chceme, aby se tam všechny korálky v pořádku vlezly. A pak už můžete zkusit něco zábavnějšího. Tak jako tak ale doporučuji prokládat větší korálky rokajlem, aby měly dost místa vyniknout a zároveň abychom ozdobu vizuálně i fyzicky „odlehčili“.

Po navlečení každého jednotlivého cípu je nutné jej zakončit tak, aby se korálky nevyvlekly. Nikdy nezkoušejte navlékat více cípů zároveň – to se vám prostě nepovede a navlečené korálky se vám vysypou. Takže vždycky hezky jeden cíp … a hned zakončit.  A jak? Máme tady hned dvě možnosti – buď klasickým ketlovacím očkem a nebo tím, že poslední korálek přilepíme vhodným lepidlem. Já osobně volím možnost udělat na konci drátu ketlovací očko – klasicky si ponecháte na konci cca jeden centimetr místa (pokud toho místa zbyde víc, štípačkami si jej zkrátíte) a kulatými kleštěmi tam vytvarujete stejné očko, jako jsme si ukazovali  článku o ketlování.

Ale pozor – nebude to tak jednoduché, jak se zdá 😉 Ten drát, ze kterého se tyto základy vyrábí, je … no … ehm … nebudeme si hrát na politickou korektnost a prostě řekneme, že občas bývá tvrdý ak sviňa. Takže pokud nejste machr, co s kleštěmi i usína a je schopný ukroutit očko i na gumě do spoďárů, je možné, že se vám to nepovede – a pokud zrovna budete mít v ruce ty správné navlékací základy z měkkého drátu, může se zase stát, že se vám některý drátek v zápalu boje tak trochu vylomí a bude potřeba jej přilepit nebo přidrátovat zpět. Ale máme ještě jednu možnost – a ta je naprosti ideální pro naprosté začátečníky, ale třeba také pro tvoření s dětmi – prostě a jednoduše si vezmeme nějaké pořádné lepidlo (pokud vám nebude vadit delší doba do finálního zaschnutí zkuste bižuterní lepidlo od firmy Rayher, pokud chcete mít hotovo hned, zkuste třeba dvousložkové lepidlo nebo gelové sekundové lepidlo) a poslední korálek prostě přilepíme k drátu. Prostě natřete konec cípu lepidlem a pak navléknete poslední korálek. Nejlepší je jako poslední v tomto případě použít drobnější mačkaný nebo broušený korálek – aby neměl příliš velkou dírku a aby na drátě tedy dobře držel.

Takže dobře … pokud máme očko úspěšně ukroucené a nebo lepidlo (aspon trochu) zaschlé, pokračujeme dál – dalším cípem.

TIP: Říká se  „dvakrát měř a jednou řež …“ – a než vezmete do ruky lepidlo nebo kleště, je určitě dobré se podívat, jak bude vaše hvězdička vypadat. Jak na to? Jednoduše! Navlékněte na jeden z cípů vybrané korálky a jako poslední na něj ještě navlékněte zarážku na náušnice.

Tak si zajistíte korálky proti vysypání a budete moci začít navlékat další cípy – pokud budete s výsledkem spokojeni, pak budete postupně jenom sundávat zarážky a zakončovat jednotlivé cípy. A pokud spokojeni nebudete, můžete korálky snadno vyměnit. Tato finta je navíc parádni i na tvoření s dětmi – ne každé dítě zvládne na tak tvrdém drátě utočit očko a nebo bezpečně pracovat s lepidlem – takto si bude moci každé dítě navléci celou hvězdičku a pak jen počkat, až mu pomůžete se zakončením.

Aha, no tak ale tohleto je moc jednoduché, něco zábavnějšího by nebylo?

Ale jo, bylo 😉 I s těmito navlékacími základy se dá nadělat spousta neplechy 😉 Stačí si vzít na pomoc kousek tenkého drátu (0,3 – 0,4 mm – já osobně preferuju nerez, protože je prostě parádně pevný, ale můžete použít klidně i měď) a můžete hotovou hvězdičku třeba takhle vyplétat.  Na vypletení naší malé hvězdičky nám bude stačit cca 20 – 30 centimetrů drátu.

Nejprve omotejte drátek okolo základu – někde mezi dvěma korálky, navlékněte na tenký drátek několik dalších korálků (počet korálků si musíte naměřit a vyzkoušet, podle toho, jak velkou hvězdičku máte a kde chcete výplet dělat – vždycky je ale lepší, aby bylo korálků spíše více než méně ;)) a pak omotejte drátek mezi stejné dva korálky na následujícím cípu.

Po vypletení celé hvězdy drátek pečlivě omotejte na tom samém místě, kde jste s vyplétáním začínali.

Zbývající drát ucvakněte kleštěmi a konec, který na hvězdě zůstane, někde nějak fikaně zapracujte, tak aby se o něj nikdo nezranil. Mluvím z vlastní zkušenosti, 0,4 mm nerezový drát leze do prstu ještě o něco lépe než jehla na korálky.

A nebo … nebo drátem „sešijte“ dvě různě velké hvězdičky k sobě. Základny můžete drátem spojit ještě před navlečením, ale úplně stejně můžete spojit i dvě hotové hvězdy, které do sebe pěkně „zapadají“. Ale na to spojování pěkně s citem – aby hvězdy držely u sebe ale zase na druhou stranu aby vzniklý chuchvalec drátu nedělal větší estetický dojem než celá hvězda. Takto vzniklá hvězda je už na stromeček poměrně mohutná a těžká a hodí se spíše jako okenní nebo nástěnná dekorace. Ale vypadá fantasticky.

A vůbec … takto spojenou, dvojitou hvězdu můžete posléze také vyplétat. A tam už si můžete teda pěkně vyhrát. Pro inspiraci se můžete přijít podívat k nám do obchůdku, hotových ozdob tam máme spoustu – ať už jednoduchých, vyplétaných nebo dvojitých.

Na módu dlabem, ale přece jenom  …

Pokud chcete mít stromeček vyzdoben podle aktuálních módních trendů, můžete sáhnout po fialové, nejlépe v kombinaci s bílou. Nic nepokazíte aní vínovou, třeba v kombinaci se zlatou nebo stříbrnou – a nebo naopak barevným laděním ve studených, vyloženě „ledových“ barvách – tady se vám budou třeba krásně hodit čiré skleněné korálky s matnou úpravou.

A co budeme dělat příště? Příště si budeme už zase jenom povídat. A zase tak trochu na vánoční téma. A o čem tentokrát? Spousta z nás bude obdarovávat své blízké šperky ze své dílny, jiní zase vyrazí plody své práce prodávat na vánoční trhy a jiní zase vyrazí na vánoční trhy nakupovat. Ale všichni víme, že ručně vyráběné šperky vyžadují určité zacházení a aby nám vydržely dlouho krásné, je třeba jim věnovat tu správnou péči. A o tom si budeme vyprávět příště.