Začínáme s korálky – ketlování pro fajnšmekry

O technice ketlování jsme se již jednou bavili – bylo to hned v jednom z prvních dílů našeho seriálu, ve kterém jsme se naučili vytvořit ketlovací očko a vyrobit si třeba jednoduchý řetízek a nebo náušnice. Tím naše možnosti ale ani z daleka nekončí a už dnes si představíme několik dalších nápadů na stylové a efektní ketlované šperky  a bižuterii.

Takže co budeme dneska potřebovat? Všechny troje základní bižuterní kleště a především základní znalost ketlování. Pokud jste ještě nikdy neketlovali, koukněte na díl našeho seriálu, kde jsme se věnovali základům této techniky.

Ramínka a rozdělovníky

Ramínka a rozdělovníky patří mezi dekorativní bižuterní kovodíly a používají se jako součást náušnic, víceřadých náramků či náhrdelníků. Takové úplně nejtypičtější použití ramínek a rozdělovníků je právě pro výrobu náušnic, takřka v „orientálním“ stylu – a přesně takové si dneska vyrobíme.

Materiál:
Připravte si dva rozdělovníky dle vlastní volby, dva náušnicové háčky, balíček spojovacích kroužků, ketlovacích jehel a nýtů a korálky ve velikostech od 4 do 8 mm dle vlastní volby.

Počet a velikost korálků a tím pádem i počet použitých jehel a nýtů závisí především na tom, jak velké náušnice si chcete vyrobit a jak velký je použitý rozdělovník. Hlavním vodítkem je pro nás počet oček v rozdělovníku – do každého očka přijde připevnit jeden korálek či jeden ketlovaný řetízek z korálků.

Takže si připravéme pět ketlovaných řetízků – já jsem si nachystala takovéto – všechny jsou stejně dlouhé a jsou složené ze tří korálků o průměrech 5, 6 a 8 mm a poslední korálek je naketlovaný vždy na nýtu.

Pokud ale chcete, můžete si délku i složení řetízků přizpůsobit podle sebe – třeba si délky řetízku odstupňovat – prostřední z nich udělat největší a směrem ke krajům zkracovat – a nebo si namísto řetízků připravit jen jednotlivé korálky, naketlované na nýtech. No a teď … teď jen pomocí spojovacích kroužků připevněte řetízky k očkům rozdelovníku.

Některé rozdělovníky, jako zrovna ty moje ukázkové, mají ve špici ještě jedno očko na zavěšení korálku – tak ho přece nenecháme volné, ne?  Pokud na svém rozdělovníku takové očko nemáte, nic se neděje, můžete hned přistoupit k zavěšení na náušnicový háček. Ten je nejlepší zachytit přímo do horního očka rozdělovníku.  Taaaak, a máme hotovo. Ani to nebylo tak děsivé, co?

Střapec

Léto máme v plném proudu a aspoň pro nás – k létu tak nějak patří dozrávající rybíz. Černý, červený, jak jen je ctěná libost. No a my si dneska vyrobíme ještě jeden pár náušnic, který vypadá téměř stejně jako střapec rybízu.

Materiál:
Na ketlovaný střapec si připravte korálky o průměru od 4  do 8 mm v barvách a množství dle vlastního výběru, dostatečné množství ketlovacích nýtů (tedy ty s ploškou nebo s kuličkou) a spojovacích kroužků (volte raději menší, tak 4 mm) a samozřejmě dva náušnicové háčky.

Já jsem použila korálky, nazývané jako „praskačky“ – to kvůli svému popraskanému vzhledu. Jinak se jedná o klasické skleněné korálky, které jsou skutečně popraskané – takže je možné, že budou o něco křehčí než korálky bez prasklin – takže bacha na ně  😉

Na každý „střapec“ budete potřebovat lichý počet korálků – já jsem použila na každý střapec jedenáct korálků o průměru 8 milimetrů. Výsledné náušnice měří asi 5 centimetrů včetně háčků.

Všechny korálky si po jednom naketlujeme na nýty.

A teď jdeme kompletovat. Otevřeme spojovací kroužek a navlékneme na něj jeden naketlovaný korálek. Kroužek uzavřeme. Vezmeme si druhý kroužek a na něj navlékneme – přesně v tomhle pořadí – jeden nový naketlovaný korálek, kroužek s naketlovaným korálkem z předchozího kroku a druhý nový naketlovaný korálek. Kroužek uzavřeme. A pak si vezmeme třetí kroužek. A na něj navlékneme postupně jeden nový naketlovaný korálek, pak ten kroužek z předchozího kroku se všemi korálky a pak druhý nový korálek. A uzavřeme …

Už je to jasné? Vždycky otevřeme nový kroužek, navlékneme na něj jeden nový naketlovaný korálek, pak celou již hotovou část střapce a pak druhý nový naketlovaný korálek … a takto pokračujeme, dokud nám nedojdou korálky 😉 Jakmile dojdeme na konec střapce, do posledního kroužku před zavřením přihodíme ještě náušnicový háček a je to 😉

Chřestivý náramek

Tyto chřasťáčky jsou ideálním doplňkem na léto – a zároveň ideální příležitostí, jak zužitkovat zbytky větších korálků, které doma najdete.

Materiál:
Připravte si směs korálků dle vlastní volby (velikosti od 4 do 10 mm), drobné kovové přívěsky (do 15 mm), bižuterní řetízek  (spíše s většími očky), ketlovací nýty (hodně)  a menší spojovací kroužky (ještě o něco více) dle potřeby – a samozřejmě zapínání dle vaší volby.

Vybrané korálky si po jednom naketlujte na nýty. Tyto korálky pak pomocí spojovacích kroužků připevňujte k očkům řetízku.  Čas od času můžete korálky proložit drobnými kovovými přívěsky. Takto pokračujte, dokud nebude celý řetízek „nahusto“ pokryt naketlovanými korálky a přívěsky.

Máme? Super, teď už nám chybí jenom zapínání. Všimněte si, že jsem tady jako protikus k zapínání použila hned několik větších kroužků, spojených za sebe – to proto, aby si nositel mohl zapnout náramek tak, aby mu seděl na ruce přesně tak akorát.

Tipy a nápady:

  • Na zakončení řetízku nebo na jednotlivé korálky ve střapci či chřasťáčku vždycky použijte ketlovací nýt. Kdybyste použili ketlovací jehlu, zůstane na druhém konci korálku volné očko – někteří autoři to sice takto dělají, ale já osobně to nemám příliš v lásce – výrobek na mě působí tak trochu „nehotovým“ dojmem.
  • Možná vás při pohledu na ketlované náušnice napadne, že by takový rozdělovník šel moc krásně použít třeba na výrobu víceřadého náhrdelníku 😉 Jak na to? Jednoduše si připravte pět ketlovaných řetízků (klidně může být každý zcela jiný) o různých délkách (mezi 40 až 60 centimetry) a spojovacími kroužky je postupně připevněte k očkům rozdělovníků – jako na nákresu. Na opačné strany rozdělovníků zase připevněte zapínání dle vlastní volby – a právě jste si vyrobili naprosto luxusní a originální šperk.
  • Střapec z větších korálků skvěle poslouží jako samostatný šperk, ale střapec z menších, jemnějších tvarů může zase krásně doladit složitější šperk. Nebojte se a směle je kombinujte s jednotlivými většími korálky ši šitými šperky 😉
  • „Chřasťáčky“ jsou nejen vděčnou technikou, jak efektivně spotřebovat zbytky korálků – nebojte se použít tu samou techniku třeba na výrobu luxusního a honosného náhrdelníku. Já jsem si třeba pro sebe vyrobila tento – potřebovala jsem rychle spíchnout něco společenského v modré barvě. Na řetízek z chirurgické oceli jsem přes šlupnu zavěsila přívěsek  z broušeného skla a dále jsem přes kroužky přidávala další korálky a přívěsky a kratší kousky jemného řetízku. Výsledkem je bohatě a vskutku luxusně vypadající šperk do práce i na ples.

Tak, a to už je pro dnešek vše 😉 tak honem, šup šup pro matroš a tvořit.  A budeme moc rádi, když se nám se svými výtvory pochlubíte – pošlete nám fotky na e-mail a nebo nám je nahrajte na zeď k nám na Facebook 😉 A úplně nejlepší bude, když se pak ještě přijdete pochlubit osobně 😉

A už se těšte na příští díl našeho seriálu, protože to si ukážeme, jak vyrábět vskutku nezvyklé a efektní víceřadé náhrdelníky na lanku.